Den outnyttjade källan i lönesamtalet

Kollegor pratar om löneförmån

Kanske vill du boosta dig själv lite inför årets lönesamtal med dina anställda? Självklart är medarbetarens prestation primär i samtalet men vi hjälper dig med förberedelsen genom att även fokusera på den outnyttjade källan i lönesamtalet, nämligen alla förmåner.

Restriktionerna är slopade och även om pandemin ännu inte är över så kan vi förhoppningsvis se fram emot att gå tillbaka till våra kontor under 2022. Samtidigt har många av oss säkerligen upplevt att de senaste åren gjort avtryck på flera sätt. I och med de stora förändringarna som skett på arbetsmarknaden kan man också tänka sig att många värdesätter en känsla av trygghet och stabilitet i arbetslivet. I det trygghetssökandet kan det finnas en stor konkurrensfördel för företag som lyckas förklara värdet av anställningsförmåner utöver lönen.

– En vanligt misstag många företag gör är att endast gå igenom förmånspaketet vid rekrytering. Det kan vara värt att påminna medarbetarna om det lite oftare för att se helheten. Har du eget företag och ska betala tjänstepension, naprapat, psykolog, mobiltelefon och träning på egen hand kan det handla om stora summor. Dessa summor tillför ett stort värde utöver lönen som anställd, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Shokas tips – detta kan du tänka på kring förmåner:

 1. Om ni har vårdförsäkring, visa då tydligt att den anställde faktiskt har rätt till förebyggande hjälp vid olika problem, exempelvis samtalsstöd och naprapat. Många anställda kan säkert tänka att försäkringen är aktuell först när man är sjuk och missa den förebyggande delen.
  Läs mer om SPP Hälsa och vårdförsäkring

 2. Löneväxling är en förmån som kan ha stor påverkan på pensionen för medarbetare som tjänar lite mer. Det innebär att medarbetaren byter en del av sin bruttolön mot en extra pensionsavsättning. Som arbetsgivare har du även möjlighet att skjuta till ca 6% utan att det kostar företaget något extra.
  Här kan du läsa mer om löneväxling och vad det innebär.

 3. Utöver lönen och tjänstepensionen tillkommer kanske även:
 • Friskvårdsbidrag, värde upp till ca 5000 kronor per år
 • Mobiltelefon, värde ca 1000 kronor per månad
 • Någon tidningsprenumeration värde ca 500 kronor per månad
 • Lunchbidrag värde ca 1000 kronor per månad
 • Vård- och sjukförsäkring, månadskostnad ca 500 kr som förmånsbeskattas, en kostnad som man snabbt kommer upp i genom ett besök till exempelvis naprapat.
 • Samtalsstöd som tillägg i vårdförsäkringen, värde ca 450 kronor per besök hos familjerådgivning exempelvis.

  Läs mer om olika lösningar för tjänstepensionen

 

 

Vilka är fördelarna för dig som arbetsgivare med att erbjuda löne- och bonusväxling som förmån? Här kan du se en kort film. Lycka till med lönesamtalen!

Dela artikeln Till spp.se