Smarta råden inför 2024: Så här kan du som företagare tänka kring tjänstepension

Utan tjänstepension eller privat pensionssparande finns det risk att du som egenföretagare får lägre pension än den du tänkt dig. Dessutom ger en bra pensionsförsäkring skydd om du skulle bli långvarigt sjuk. Det är bra att känna till för dig som fortfarande saknar tjänstepension.

Men hur mycket borde man egentligen spara till sin pension för att uppnå målet om en bra tillvaro efter sitt arbetsliv?

Ett vanligt svar på den frågan är att spara 4,5 till 6 procent i en tjänstepension utöver din lön. Men ett bättre tips är att du som egenföretagare, som kanske inte ens tar ut en marknadsmässig lön, istället räknar baklänges och gör en prognos över hur mycket vill ha att leva för den dag du slutar jobba.

Fundera därför över följande frågor:

  • Hur mycket pengar kommer du som pensionär behöva? 
  • När vill du gå i pension?
  • Hur mycket pengar vill du ha att röra dig med då? 
  • Kommer dina utgifter att öka eller minska?
  • Vilket liv vill du och din familj då leva?

I korthet: vilken pension kommer du behöva för att leva det liv du tänkt dig som pensionär?

Är du vass på att driva företag men struntat pensionen? Upptäck SPPs enkla digitala lösningar här

9 av 10 anställda har tjänstepension

Nio av tio av alla som jobbar i Sverige i dag har tjänstepension eftersom de omfattas av kollektivavtal. Men sedan har vi alla egenföretagare som inte har kollektivavtal på plats. De har istället möjlighet att se till att deras anställda och de själva får tjänstepension.

Som företagare måste du inte erbjuda det, men som en attraktiv arbetsgivare som är mån om sina anställda och deras trygghet både i dag och i framtiden så är tjänstepension en bra och uppskattad förmån att erbjuda.

Risken att få låg pension

En tjänstepension har kort och gott många fördelar. Utan tjänstepension eller privat pensionssparande kommer du enbart få allmän pension från staten, vilket i slutändan kan innebära en lägre pension än den du tänkt dig. Dessutom kan tjänstepensionen innehålla ekonomiskt skydd om du blir sjuk, skadad eller till och med skulle dö.

En tjänstepension skyddar helt enkelt dig, ditt företag och dina anställda, både nu och i framtiden. I synnerhet om man väljer att en sjukförsäkring ska ingå. Dessutom finns det skattefördelar då avsättningarna för tjänstepension är avdragsgilla. För egenföretagare gäller då att avdrag får göras med högst 35 procent av den pensionsgrundande inkomsten. Dock högst tio prisbasbelopp, vilket motsvarar 573 000 kronor inkomståret 2024.

Vill du komma igång snabbt?

Ta en titt på våra färdiga paketlösningar och få ditt pris. Du hittar dem här!

3 av 10 företagare saknar tjänstepension

Så tjänstepension borde egentligen vara en självklarhet för alla som vill vara en attraktiv arbetsgivare och trygga sin och sina anställdas framtid. Många skjuter dock ett sådant sparande på framtiden, men ju tidigare man börjar spara desto bättre. För ju tidigare man skaffar tjänstepension, desto mer får du troligen att leva på när det slutligen är dags att lämna arbetslivet.

SPP:s egen kalkylator – som är avsedd för inspiration – visar ett exempel på att 2 000 kronor i månaden kan ha vuxit till 140 000 kronor, avgifter inräknade, på bara fem års tid. Då har vi här utgått från sju procents avkastning och en avgift på 0,5 procent. Nivån på avkastningen kommer dock naturligtvis att variera.

Vi förstår dig! Pensionssparande kommer sällan högt upp på företagares to-do-lista, men tro oss – några timmars engagemang i din pension och ett sparande som börjas i tid kan göra skillnad i ditt framtida liv.

3 saker att ta ställning till när du väljer tjänstepension

Som arbetsgivare behöver jag tänka på tre delar. Hur mycket ska jag sätta av till mig själv och mina anställda, vad ska de ha för försäkringar och hur mycket rådgivning ska vi ha tillgång till? Extra bra blir det om du ser till att dina anställda och du själv som beslutsfattare får en smidig administration.

SPP erbjuder tjänstepension som kan anpassas efter olika behov. De anställda erbjuds också ett pensionssparande med möjlighet till återbetalningsskydd och kan se och hantera sitt sparande via SPP:s enkla digitala tjänster. De anställda får dessutom tillgång till SPPs Bostadskö och rabatt på juridisk rådgivning.

Innan du tecknar försäkringar kan det kännas tryggt att bolla med någon som kan. Det är alltid kostnadsfritt prata med en licensierad pensionsrådgivare hos SPP och undersöka vilka försäkringar just du och dina anställda behöver. Rådgivningen är såklart helt utan förpliktelser.

Om inte annat kommer du lära dig något som du har nytta av! 

Hitta en tid i vår kalender som passar dig.

Välkommen att boka möte