5 vanliga frågor om tjänstepension för företagare

Är du egenföretagare och funderar på det här med tjänstepension? SPPs pensionsexpert Oscar Isvén Backlund ger dig svar på fem vanliga frågor om tjänstepension för företagare.

1. Hur får jag enklast en överblick över min nuvarande pensionsnivå?


Svar: MinPension.se är en bra tjänst där du snabbt får en ganska träffsäker prognos över din framtida pension. En del av din pension består av allmän pension som baseras på din lön och kommer från de arbetsgivaravgifter som betalas in varje månad. Har du tjänstepension eller ett privat sparande så syns det också här.

2. Får företaget göra avdrag för tjänstepensionen?

Svar: Premien för tjänstepensionssparande är avdragsgill för företaget. För dig som företagare gäller att avdraget får vara upp till 35% av din lön, men högst 10 prisbasbelopp, det vill säga 525 000 kronor (2023).

3. Vilken skatt betalar företaget på min tjänstepension?

Svar: Skatten på pensionspremien kallas för särskild löneskatt och ligger på 24,26%. Jämför det med arbetsgivaravgiften på löneutbetalningar som ligger på 31,42% (2023). Du som privatperson betalar ingen skatt förrän du börjar ta ut din tjänstepension.

4. Finns det några situationer där tjänstepension INTE är bästa valet?

Svar: Ja, om du inte tar ut någon lön är det vad du i första hand bör göra för att bättra på din allmänna pension och nivån på eventuell sjukpenning och föräldraledighetsersättning i de statliga trygghetssystemen.

Om du tidigare haft en välbetald anställning och har ett så stort pensionskapital sparat att du som pensionär riskerar att komma över gränsen för statlig inkomstskatt är tjänstepension inte heller bästa sparalternativet. Ett privat ISK (investeringssparkonto) eller en kapitalförsäkring (privat eller i företaget) kan i så fall vara mer lämpliga. Dessa alternativ ger dig även mer flexibilitet än tjänstepension Komplettera med lämpliga sjuk- och vårdförsäkringar.

5. Kan jag flytta en befintlig tjänstepension?

Svar: I de allra flesta fall kan du flytta gamla tjänstepensioner. Prata med en av SPPs rådgivare eller ring 0771-598 102.