Förverkliga dina långsiktiga mål med kapitalförsäkring!

Kapitalförsäkring är en flexibel sparform som passar dig som vill spara långsiktigt. Till exempel till din pension eller dina barn.

 • Kostar inget att öppna
 • Skippa vinstsskatt och deklarationskrångel
 • Bestäm själv när och hur du vill ha utbetalningen


Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk.

Vad är en kapitalförsäkring?

Med en kapitalförsäkring kan du enkelt spara för framtiden. Du bestämmer hur och när du vill ha din utbetalning. Dessutom ingår ett återbetalningsskydd. Ett sådant innebär att du kan vara säker på att rätt person får dina pengar om något skulle hända dig.

Valfritt

Spara som du vill – gör allt själv eller låt oss hjälpa dig med placeringarna.

Flexibelt

Byt fonder hur ofta du vill, ändra belopp när du önskar och välj upplägg på utbetalningen.

Enkelt

Kostar inget att öppna, slipp vinstskatt och deklarationskrångel

Räkna på hur mycket det kan bli

Exempel på vad ett månadssparande kan ge:

 • Är du intresserad av att förstärka din pension med 526 000 kronor?
 • Kan du tänka dig att spara 3 500 kronor varje månad i 10 år?
 • Räknar du med en årlig avkastning på 5 procent och är du beredd att betala högst 0,5 procent i årlig fondavgift?

  Sätt igång redan idag!
  Om allt går enligt planerna, förväntas du ha cirka 526 000 kronor om 10 år. Ett fint komplement till din pension.
Tänk på att pengar som placeras i fonder både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som rådgivning. Vill du ha en referens för att uppskatta värdeutveckling och avgifter? Se vårt fondutbud och jämför med en fond som passar dig och din önskade risknivå.

Visste du att ..

500 kronor i månaden kan förvandlas till:

 

29 000 kronor om 5 år 

86 000 kronor om 15 år

104 000 kronor om 25 år

2000 kronor i månaden kan förvandlas till:

 

118 000 kronor om 5 år 

346 000 kronor om 15 år

564 000 kronor om 25 år

Så här har vi räknat:

Vi har räknat med att du får en avkastning på 5 procent per år och sparar med en avgift på 0,5 procent. Vårt exempel är bara är en illustration för att ge inspiration, inte någon rådgivning eller rekommendation.

Kom ihåg att det kan svänga och att investeringar i fonder innebär en risk.

Varför spara hos oss?

Avgifterna spelar roll

Vi erbjuder fonder till låga avgifter, från 0,2 procent.

Hållbarhet i fokus

Alla våra fonder är granskade utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter.

Välj ditt sparande

Välj fonder själv, eller spara i en traditionell förvaltning med garanti. 

Välj ditt sparande

Påverka själv

För dig som gillar att vara aktiv kring dina placeringar. Välj fritt bland över hundra kvalitetsgranskade fonder. Du kan också få förslag på fonder som kan passa din inställning till risk och önskade spartid.

Självkörande sparande

Traditionell försäkring kan passa dig som söker ett bekvämt sparande. Du kan luta dig tillbaka medan våra placeringsexperter sköter förvaltningen. Du är garanterad ett visst belopp vid utbetalning men har samtidigt möjlighet att få mer än så.

En bred palett av fonder

Vi har ett stort utbud av egna och externa fonder. Föredrar du indexnära fonder, nischade fonder eller fonder med extra hållbarhetsfokus? Vi har det du söker.

Kom ihåg att dina pengar påverkar

Vi granskar alla fonder i vårt utbud utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter. Det gör vi eftersom vi är övertygade om att avkastning och ansvarstagande hänger ihop. Glöm inte att dina val gör skillnad!

Läs mer om pensionens påverkanskraft.

Tryggt och flexibelt

 

 • Du styr över utbetalningen. Perfekt om du vill ha ett tillskott till pensionen varje månad.
 • Spara till barn och behåll kontrollen. Du avgör när barnet är redo att få pengarna.
 • Trygghet för dina nära. Pengarna är säkrade genom återbetalningsskydd.

3 tips för en bra spargrund

Pengar som du snabbt kan komma åt om något oförutsett skulle hända. Dessa bör du inte placera i riskfyllda sparformer som fonder eller aktier, utan på ett sparkonto med fria uttag. Ett riktmärke kan vara att spara cirka 10 procent av din månadslön tills du har ungefär två månadslöner efter skatt i en buffert. 

 

När du har en buffert på plats kan du börja tänka på ditt långsiktiga sparande. Till exempel din pension, dina barns utbildning eller ett drömprojekt. Det finns olika sparformer att välja bland och det kan vara effektivt att spara regelbundet, till exempel genom att sätta av lite varje månad i fonder. Anpassa risken efter din situation och tiden som är kvar tills drömmen ska realiseras.

När du har en ekonomisk grund, med en buffert och ett långsiktigt sparande, är det dags att fundera på det du vill göra på medellång sikt om 3 till 5 år. Det kan vara att köpa en bostad, åka på en resa eller ha en fest du aldrig glömmer. Precis som när du sparar långsiktigt är det viktigt att du väljer en risknivå som passar din situation och din sparhorisont.

Vad menas egentligen med ränta på ränta?

Snöbollseffekten som får ditt sparande att växa.

Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1 000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1 000 kronor utan 1 050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1 000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto mer kan det bli. Det är ränta på ränta-effekten.

 

Vanliga frågor om kapitalförsäkring

 • Skatten som betalas på din kapitalförsäkring  är en schablonskatt. Den ska betalas in varje år oavsett om du har fått någon avkastning på ditt sparande eller inte. Sparar du hos oss på SPP är det vi som betalar in skatten till Skatteverket. Du behöver alltså inte själv deklarera för din kapitalförsäkring.

  Så här räknas skatten ut:
  Schablonskatten är en avkastningsskatt som beräknas på kapitalförsäkringens värde vid årets början och på de insättningar du gör under året. Den siffran multipliceras sedan med statslåneräntan den 30 november året innan, plus 1 procentenhet. Underlaget beskattas sedan med 30%.

 • Ja, visst kan du det. Du kan spara till dig själv, någon du bryr dig om eller till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat.

 • Det här gäller för kapitalförsäkring men inte för ISK:

  • Kapitalförsäkring är en försäkring
  • Sparandet är skyddat med återbetalningsskydd
  • Sparar du till ett barn så kan du välja när utbetalningen ska ske
  • Du kan bestämma upplägget på utbetalningen
  • Du kan spara till en organisation 
  • Vid dödsfall går kapitalförsäkringen före testamente

   Kapitalförsäkringen är en försäkring. Det innebär att tillgångarna i den rent formellt ägs av ett försäkringsbolag.

   När du sparar i en kapitalförsäkring ingår ett återbetalningsskydd. Det innebär att du kan välja en valfri förmånstagare, en person som ska få dina pengar om du dör innan de betalas ut. Sparar du i vår kapitalförsäkring går 101 procent av försäkringskapitalet till din valda förmånstagare om du skulle dö under försäkringstiden.

   Med en kapitalförsäkring har du möjlighet att själv styra hur mycket som ska betalas ut åt gången och till vem. Det kan vara bra när du sparar till exempelvis till minderåriga barn eller barnbarn och inte vill att pengarna automatiskt ska bli tillgängliga för barnen på 18-årsdagen.

   Du kan också styra över utbetalningarna och deras intervaller – du kan t ex välja ett engångsbelopp eller att få utbetalning varje månad under en viss period.

   Du kan välja att spara till en viss person. Du kan också välja att spara till en organisation som ligger dig varmt om hjärtat.

   Kapitalförsäkring går före testamente vid dödsfall. Det innebär att om du som tecknat kapitalförsäkringen avlider så betalas pengarna ut till den person som är insatt som förmånstagare.

   

 • Så här funkar vår kapitalförsäkring:

  Du bestämmer själv när och hur du vill få dina pengar. Du kan ta ut allt på en gång eller lite i taget, till exempel som ett tillskott till pensionen varje månad. Du kan ta ut dina pengar när du vill efter ett år genom ett så kallat återköp. Om du har startat sparandet digitalt här på spp.se så kostar det ingenting. Har du startat kapitalförsäkringen på annat sätt kostar det 500 kronor.

  Om ditt sparande understiger 1 prisbasbelopp (57 300 kronor 2024) så är det alltid kostnadfritt att göra ett återköp. Det gäller oavsett om du tecknat digitalt eller på annat sätt.

 • I vår kapitalförsäkring ingår ett återbetalningsskydd. Det innebär att 101 procent av sparandet i försäkringen betalas ut till vald förmånstagare om den försäkrade skulle dö under försäkringstiden. 
   
  Du kan fritt välja förmånstagare. Du kan t ex välja att pengarna ska gå till en eller flera personer eller till en organisation.
 • Du väljer om du vill sätta in ett engångsbelopp och/eller om du vill göra månadsinbetalningar via autogiro. Du kan göra uppehåll eller ändra beloppet i din månadsinbetalning när du vill. Kontakta oss eller logga in på dina sidor här på spp.se om du vill ändra belopp.  • Du om tecknar försäkringen väljer vem som ska vara mottagare till pengarna. Det kan vara du själv, någon annan eller en organisation. Du kan ändra förmånstagare, det vill säga mottagare till utbetalningen, när du vill. Det gör du genom att fylla i, skriva under och skicka in den här blanketten till oss. 

  Hör gärna av dig till oss på 0771 533 533 om du vill ha hjälp med att ändra förmånstagare.

Att tänka på gällande risk

Sparande i fonder har varit en effektiv metod för att få pengar att växa över tid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att framtiden är oviss och att marknader är oberäkneliga. Det finns ingen garanti för avkastning, och värdet på dina investeringar kan både stiga och sjunka. Så var beredd på att det kan gå upp och ner – investera klokt och med medvetenhet om risken.