Våra digitala tjänster tar paus 12-13 oktober för förbättringar. Läs mer här.

Vad händer med tjänstepensionen om du skiljer dig, går i konkurs eller dör?

Själva livet är sällan utan gupp och uppförsbackar. Ibland åker man till och med av vägen. Här är allt det du egentligen inte vill behöva veta om din tjänstepension.

Vad händer med tjänstepensionen om jag skiljer mig?

För en vanlig anställd är tjänstepensionen inte en del av bodelningen vid en eventuell skilsmässa för att det är din arbetsgivare som äger den. För dig som företagare är regelverket annorlunda. Om du själv har beslutat om, eller haft stort inflytande över din pensionsavsättning, då ingår tjänstepensionskapitalet i den egendom som ska delas upp i samband med en bodelning.

Även om ni är två eller flera delägare i fåmansbolaget gäller samma regelverk. Det är din medbestämmanderätt och inflytande över pensionen som avgör.

Vad händer med tjänstepensionen om företaget går i konkurs?

Huvudregeln är att ditt tjänstepensionskapital är skyddat om företaget skulle gå i konkurs. Det ingår då inte i konkursboet och kan inte användas för att betala leverantörs- eller skatteskulder.

Det finns dock undantag från huvudregeln, och det är om det ser ut som att du medvetet försökt tömma bolagets tillgångar eller gömma undan pengar i form av pensionsavsättningar. Ser konkursförvaltaren tecken på onormala premieinbetalningar riskerar du att ditt pensionskapital i alla fall delvis räknas in i konkursboets tillgångar och används av konkursförvaltaren för att betala bolagets skulder.

Vad händer med tjänstepensionen när jag dör?

I en tjänstepension så kan du själv välja om du vill ha efterlevandeskydd eller inte. Om du har valt ett efterlevandeskydd så betalas ditt pensionskapital ut till dina förmånstagare, vanligtvis make/maka, barn eller annan förmånstagare du utsett inom den tillåtna personkretsen. Det här är ett val som görs när tjänstepensionen tecknas, men du kan alltid välja att ändra ditt val vid ett senare tillfälle. Väljer du att inte ha ett efterlevandeskydd så sker ingen utbetalning till efterlevande om du dör, men du får ta del av arvsvinst.

Efterlevandeskyddet benämns som ett återbetalningsskydd och det gäller bara fram till dess att du börjar ta ut din pension eller skulle ha börjat ta ut din pension. Vill du att dina efterlevande ska få del av ditt pensionskapital om du dör som pensionär, men innan du hunnit ta ut hela din tjänstepension, behöver du komplettera med ett efterlevandeskydd som heter garanterad utbetalningstid i samband med att du påbörjar utbetalning av din tjänstepension.

Tänk på att hälsodeklaration kan krävas för att lägga till både återbetalningsskydd och efterlevandeskydd. Hälsoprövningen kan också innebära att du inte får teckna skyddet om du inte uppfyller hälsokraven. Enklast och säkrast är att lägga till det skydd du vill ge din familj direkt när du tecknar tjänstepensionen.