Påverka din pension

Det finns flera sätt för dig att påverka din framtida pension så att du inte behöver oroa dig för ekonomin när det väl är dags. Det är sällan för sent att ta tag i pensionssparandet – och aldrig för tidigt.

Få koll på nuläget

Logga in på minpension.se och ta reda på hur mycket pension du har idag. 

Har du tjänstepension?

Se till att du har tjänstepension, det är en viktig del av kakan!

Börja påverka

Ta reda på hur du kan påverka så att din pension kan bli ännnu bättre. 

Det här påverkar din pension

 • Hur länge och hur mycket du arbetar spelar roll för din framtida pension. Både din allmänna pension och din tjänstepension är baseras på den totala tiden du arbetat. Fortsätter du att arbeta efter du har fyllt 66 år kommer du att tjäna in mer till din allmänna pension.

  Planera pensionen

 • Hur du väljer att placera dina pengar och vilken risk du vill ta påverkar hur mycket du i slutändan kommer att få utbetalat.  Det finns olika sätt att spara på, se till att hitta rätt sparform för just dig och dina behov!

  Till Sparguiden

 • När det är dags för dig att ta ut din pension är det bra att ha en plan för under hur många år du planerar att ta ut pensionen. Om du vill att din pension ska räcka lång tid behöver du ha det i åtanke när du planerar utbetalningstiden.

  Tips inför pensionen

 • Med ett efterlevandeskydd har dina förmånstagare rätt till din utbetalning om du dör. Om du inte har efterlevandeskydd får dina förmånstagare inga pengar från din försäkring.

  Har du rätt skydd?

 • Får du barn, gifter dig, blir sjukskriven eller om något annat inträffar som påverkar din arbetssituation är det bra att ta reda på vad som händer med din pension.  

  Händelser i livet

Bli pensionsklok!

Lär dig allt om pensionens olika delar och praktiska tips för att optimera din pension. Vi guidar dig rätt i pensionsdjungeln!