Tjänstepension för dig med eget företag

Med vår tjänstepension är det enkelt att både spara till pensionen och hantera administrationen. Vi har noga utvalda fonder med hållbarhetsprofil och rådgivare som är specialister på företags alla behov. 

Varför behöver jag som företagare tjänstepension?

 • Du får lägre pension om du bara har allmän pension.
 • Du får större trygghet om något oförutsett skulle hända, till exempel om du blir sjuk eller dör.
 • En bra tjänstepension kan både kan hjälpa dig att behålla kompetens och locka talanger.

Några timmars engagemang i din pension och ett sparande som börjas i tid kan göra stor skillnad i ditt framtida liv.

Den allmänna pensionen är ofta inte tillräcklig

Som egenföretagare måste du själv tänka på tjänstepension för att inte hamna för långt från din drömpension. Dessutom är tjänstepension en viktig förmån bland anställda. 

Hur mycket behöver jag spara till pensionen?

Som egenföretagare måste du själv se till att du sparar tillräckligt för att njuta av pensionen. Men hur mycket är lagom att spara? Räcker det med 500 kronor eller behövs det flera tusen i avsättning? 

Räkna själv på ditt sparande!

Ta hjälp av vår kalkylator och testa med olika belopp och se själv vilken skillnad det blir när du sparar i 5, 10 eller 20 år.

Är det svårt att uppskatta värdeutveckling och avgifter? Se vårt fondutbud och jämför med en fond som passar dig och din önskade risknivå.

Tänk på att pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som någon rådgivning.

Få personlig analys

Nu när du själv har räknat på ditt sparande kanske du vill träffa en licensierad företagsrådgivare? Välkommen att boka ett kostnadsfritt möte.

 

 • Framtidsplanering baserad på dina mål
 • Vägledning om uttagstrategier av pension och hur du kan använda bolaget
 • Rekommendationer om sparande och försäkringar

Licensierade rådgivning

Hos oss är råden alltid nära. Du är alltd välkommen att bolla pension, utdelning eller till exempel lön.

Noga utvalda fonder till låga avgifter

Hundra procent av våra fonder granskas utifrån sociala och miljömässiga faktorer. Välj fonder själv eller få hjälp, genom vår entrélösning.

Spara tid med enkel administration

Förenkla vardagen får både dig och dina anställda med våra digitala verktyg.

Vanliga frågor och svar

 • Tjänstepension för egenföretagare är ett pensionssparande som du själv ordnar för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får från sin arbetsgivare. Du kan spara i en pensionsförsäkring eller i en kapitalförsäkring och göra skatteavdrag för sparandet i din deklaration.

 • Ett vanligt riktmärke är att spara mellan 4,5 till 6 procent av din lön för att det ska motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Men är du företagare så är svaret ofta lite mer komplicerat än så. Du kanske inte ens tar ut marknadsmässig lön. Svaret är helt enkelt att du kan bestämma själv hur mycket du vill avsätta. Ett bra tips är att göra en prognos och räkna ut ungefär vilka utgifter du kommer ha och vad du tänker dig för liv som pensionär, och utgår från det.

  Ta gärna hjälp av en av våra företagsrådgivare om du tycker det är svårt.

  Boka möte direkt

 • Premien för tjänstepensionssparande är avdragsgill för företaget. För dig som företagare gäller att avdraget får vara upp till 35% av din lön, men högst 10 prisbasbelopp, det vill säga 573 000 kronor (2024).

 • Skatten på pensionspremien kallas för särskild löneskatt och ligger på 24,26%. Jämför det med arbetsgivaravgiften på löneutbetalningar som ligger på 31,42% (2023). Du som privatperson betalar ingen skatt förrän du börjar ta ut din tjänstepension.

 • MinPension.se är en bra tjänst där du snabbt får en ganska träffsäker prognos över din framtida pension. En del av din pension består av allmän pension som baseras på din lön och kommer från de arbetsgivaravgifter som betalas in varje månad. Har du tjänstepension eller ett privat sparande så syns det också här.

 • Ja, om du inte tar ut någon lön är det vad du i första hand bör göra för att bättra på din allmänna pension och nivån på eventuell sjukpenning och föräldraledighetsersättning i de statliga trygghetssystemen.

  Om du tidigare haft en välbetald anställning och har ett så stort pensionskapital sparat att du som pensionär riskerar att komma över gränsen för statlig inkomstskatt är tjänstepension inte heller bästa sparalternativet. Ett privat ISK (investeringssparkonto) eller en kapitalförsäkring (privat eller i företaget) kan i så fall vara mer lämpliga. Dessa alternativ ger dig även mer flexibilitet än tjänstepension. Komplettera gärna med lämpliga sjuk- och vårdförsäkringar.

 • I de allra flesta fall kan du flytta gamla tjänstepensioner.

  Prata med en av SPPs rådgivare, du kan boka ett digitalt möte här, eller ring 0771-598 102.

 • Du kan ta ut din tjänstepension när du fyller 55 år, men du kan också välja att vänta längre. Ju längre du väntar, desto högre blir din utbetalning. Du kan också välja att ta ut din tjänstepension delvis eller helt. Du betalar skatt på din tjänstepension precis som på din lön.