Därför borde arbetsgivare erbjuda löneväxling 2024

Man, woman and computer

En anställningsförmån som ger mer till de anställdas pensionssparande utan att det kostar arbetsgivaren mer. Inte konstigt att löneväxling blir allt mer populärt!

Allt fler anställda har fått upp ögonen för möjligheten att byta en del av sin lön mot extra pensionsavsättning, så kallad löneväxling. Det ökade intresset kan vara en konsekvens av att avdragsrätten för privat pensionssparande togs bort 2016, vilket gör att löneväxling är ett av få smarta alternativ för att spara extra till pensionen.

– Löneväxling kan vara både enkelt för arbetsgivaren att erbjuda och ett förmånligt sätt för de anställda att pensionsspara på. Löneväxling har blivit en mer attraktiv förmån som allt fler anställda värdesätter, säger Jenny Rundbladh, vd på SPP.

Så fungerar det

Alla arbetsgivare betalar sociala avgifter på de anställdas löner. Om de anställda väljer att avstå från en del av sin lön för att löneväxla betalar arbetsgivaren istället en så kallad särskild löneskatt, vilken är lägre än de sociala avgifterna hade varit. Det gör att arbetsgivaren kan betala in cirka sex procent extra till den anställdes pension utan att det kostar arbetsgivaren mer.

– Skattereglerna för löneväxling gör det förmånligt för både anställda och arbetsgivare. De anställda kan få upp till sex procent mer avsatt till pension än den lön som de väljer att avstå ifrån, men det beror på vad arbetsgivaren bestämmer, betonar Jenny.

Dessutom är löneväxling ett sparande från bruttolönen. Skatt betalar man först när pengarna betalas ut som pension. Det gör att löneväxling kan vara extra fördelaktigt för den som sparar på det sättet eftersom man kan spara en större summa varje månad som växer med åren, jämfört med ett privat sparande från nettolönen.

Erbjud dina anställda löneväxling


Fördelar för arbetsgivaren

 • Löneväxling kostar inte något extra för arbetsgivaren
 • Ger mervärde och är en uppskattad personalförmån
 • Bra erbjudande vid löneförhandlingar.

Vem kan löneväxla?

För att tjäna på att löneväxla behöver de anställda ha en månadslön på minst 51 245 kronor kronor (utifrån 2024 års inkomstbasbelopp). Till de anställda som tjänar mindre än 51 245 kronor kronor innan skatt bör arbetsgivaren inte erbjuda löneväxling. Det kan få konsekvenser för den anställdes andra anställningsförmåner och även ge lägre avsättning till den allmänna pensionen, föräldrapenning och andra delar av välfärdssystemet.

Jenny Rundbladhs bästa tips för löneväxling

 

 • Välj ett enkelt löneväxlingserbjudande

  Med ett enkelt erbjudande, tydlig kommunikation och utarbetad policy för vem som kan löneväxla minskar risken för att anställda hamnar i ett läge där de förlorar på sin löneväxling.

 • Välj en eller ett fåtal leverantörer och ha en automatiserad process

  Undvik tidskrävande administrativt arbete genom att ha en/ett fåtal leverantörer med bra verktyg för automatiserade processer. Detta blir extra viktigt om det är många anställda som kan tänkas löneväxla. Med SPPs digitala löneväxling behöver du inte själv hålla koll på vilka medarbetare som kan löneväxla, eller hur det förändras när lönerna uppdateras.

 • Tänk på att löneväxling inte kan ske retroaktivt

  Eftersom löneväxlingen påverkar skatter och sociala avgifter måste den vara bestämd på förhand, innan utbetalningen av lönen sker.

Mer om löneväxling

Allt om löneväxling
Löneväxlingstjänsten – för arbetsgivaren