ISK via Max Matthiessen Värdepapper AB

ISK passar dig som söker ett enkelt sätt att spara. Du slipper bekymra dig om att skatta för varje vinst. Det innebär att du kan byta fonder hur ofta du vill. Dina pengar är aldrig låsta och du behöver inte strula med deklarationen.

 • Kostar inget att öppna
 • Årlig schablonskatt dras automatiskt – smidig deklaration
 • Kontot omfattas av insättningsgaranti


Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk

Vad är ett ISK?

Ett investerarsparkonto (ISK) är ett slags sparskal där du kan spara i fonder. Du behöver inte skatta för vinster, utan betalar istället en årlig schablonskatt som baseras på värdet av dina tillgångar. För 2024 är skatten 1, 086%.

Värdet för dig?

ISK är en populär sparform. Många uppskattar att det är enkelt att öppna kontot och att komma igång med ett sparande. Du slipper deklarera för vinster och förluster och kan ta ut dina pengar när du vill.

SPP & Max Matthiessen?

Samarbetet funkar på så sätt att Max Matthiessen Värdepapper AB har hand om den juridiska ansvaret för ditt ISK-konto. Du når ditt sparande genom att logga in här på spp.se och har du frågor kan du vända dig direkt till oss.

Brett, utvalt och kvalitetsgranskat

Skapa en fondportfölj som är både lönsam och ansvarsfull.

Hos oss får du tillgång till ett brett utbud av fonder som investerar i olika marknader, branscher och teman. Du kan lita på att alla fonder är noggrannt utvalda och kvalitetsgranskade. Våra experter betygsätter fondernas hållbarhetsnivå utifrån sociala, etiska och miljömässiga aspekter, oavsett om de är internt eller externt förvaltare.

Det ska vara enkelt för dig att hitta fonder som passar din sparprofil och dina värderigar.

Nå din dröm – börja spara!

Få en glimt av framtiden. Räkna själv med hjälp av vår kalkylator och se hur sparandet kan hjälpa dig att förverkliga dina drömmar.

 

Tänk på att pengar som placeras i fonder både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som rådgivning.

Vanliga frågor om att spara i ett ISK

 • ISK är ett så kallat schablonbeskattat konto, vilket innebär att du betalar en årlig schablonskatt på värdet av dina tillgångar. För 2024 är schablonskatten 1,086%, skatten baseras på kontots genomsnittliga värde och inte på de vinster eller förluster du gör. Skatteverket mottar per automatik den schablonintäkt som utgör skatteunderlaget och detta blir förtryckt i din deklaration.

 • När du sparar i ett ISK  via Max Matthiessen  omfattas ditt sparande av den statliga insättningsgarantin. Du har också ett investerarskydd. Här kan du läsa mer om den statliga insättningsgarantin och här kan du läsa mer om Riksgäldens investerarskydd.

 • ISK och kapitalförsäkring är två sparformer som har flera likheter. De är båda schablonbeskattade och gör det möjligt att på ett flexibelt sätt spara i fonder. Men det finns några skillnader som kan vara bra att känna till. Läs mer om ISK och kapitalförsäkring här.

 • Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

  Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1000 kronor utan 1050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

  Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.

   

 • När du öppnar ett ISK måste du koppla ett vanligt bankkonto till det för att kunna göra insättningar och uttag. Det måste vara ett transaktionskonto och det måste vara i ditt eget namn då kontroll och verifiering av kontots ägarskap genomförs. Denna verifiering kan ta upp till tre bankdagar. När kontot är verifierat tar det normalt en bankdag från det att du har bokat ett uttag tills du har pengarna på ditt konto. Har du investerat i fonder måste dessa först säljas innan pengarna betalas ut, vilket kan ta några bankdagar.

 • Handel sker vardagar klockan 12.00*, men du kan när som helst lägga din fondorder.

  *För vissa fonder som handlas i utländsk valuta kan orderläggningen förskjutas med en handelsdag på grund av valutaväxling.

 • Om du dör, så är det valiga arvsregler som gäller. Ditt ISK blir en del av dödsboet som delas upp mellan dina arvingar. Om du vill att någon särskild ska få sparande i ditt ISK, så måste du skriva det i ett testamente.

 • Skatten i ett ISK baseras på hela värdet i kontot och inte på dina vinster eller förluster. Därför kan det vara klokt att placera pengarna som ligger i ditt  ISK i något som ger avkastning. Om du inte gör det, kan du bli tvungen att betala skatt på pengar som inte ökar i värde. Kontanter är bättre att placera på ett vanligt bankkonto.

  Tänk på att placeringar med koppling till fond eller aktiemarknaden alltid innebär en risk.

   

 • När du sparar i ett ISK via Fondab kan du inte öppna kontot åt någon annan, men du kan själv öppna flera konton och välja vem eller vad du vill spara till. Du är den som legalt äger kontot/kontona. Här kan du läsa mer om olika sparformer. 

Investeringssparkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin och du har ett investerarskydd.

Att tänka på gällande risk

Sparande i fonder har varit en effektiv metod för att få pengar att växa över tid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att framtiden är oviss och att marknader är oberäkneliga. Det finns ingen garanti för avkastning, och värdet på dina investeringar kan både stiga och sjunka. Så var beredd på att det kan gå upp och ner – investera klokt och med medvetenhet om risken.