Kvinna och egenföretagare – dubbel risk att halka efter i pensionssparande

Men and women in meeting

Om du är kvinna och egenföretagare hör du till en grupp som statistiskt sett riskerar få en låg pension – om du inte själv väljer att se om ditt hus. Så här berättar Daniel Nordström, individ- och ägarrådgivare, om fallgroparna som finns och hur du enklast undviker dem.

Många företagare tar inte ut en marknadsmässig lön. Kanske klarar företagets ekonomi inte mer än en blygsam lön, eller så prioriterar man att investera i att bygga upp verksamheten. Daniel Nordström individ- och ägarrådgivare, möter många kvinnliga egenföretagare som värnar om företagets ekonomi och många gånger nöjer sig med en lägre lön, lite för länge.

Även om det här inte gäller alla kvinnor, så är risken ändå stor att du som är kvinna och företagare ger dig själv en för dålig lön.

En effekt av ett lågt löneuttag blir att du får en låg SGI och sämre ersättning från Försäkringskassan om du skulle bli sjuk. Du får också en lägre allmän pension än om du hade tagit ut en marknadsmässig lön. Ha som konkret mål att ge dig själv en rimlig lön tidigt i din företagarkarriär och se till att din affärsplan och budget tar höjd för detta.

Ge dig själv en tjänstepension nu – inte sedan

Om du som företagare inte kommit igång med tjänstepensionssparande ännu, då är du långt ifrån ensam. Många företagare är så fokuserade på att bygga upp verksamheten och att få allt att snurra runt, att de glömmer tänka på sig själva och därför börjar spara både för sent och för lite. Ju tidigare du börjar spara, desto mer drar du nytta av ränta-på-ränta-effekten som uppstår över tid.

Unna dig själv att börja spara till pensionen redan idag. Att påbörja ett litet sparande nu är bättre än att inte göra det alls - och det är aldrig för sent att börja spara till en bättre pension. Du som är företagare kan själv bestämma precis hur mycket eller hur lite du sparar i din tjänstepension. När du väl är igång kan du enkelt öka eller minska avsättningarna baserat på vad företagets ekonomi tillåter.

Våga mer!

Överlag uppfattar vi att kvinnor är mer försiktiga och eftertänksamma än män när det kommer till sparande och investeringar. Det gör bland annat att kvinnoledda företag ofta visar bättre lönsamhet, men i ett långsiktigt sparande kan försiktighet vara en nackdel. Har du en lång sparhorisont lönar det sig ofta att våga inkludera till exempel fonder med högre risk, eftersom dessa över tid ger möjlighet till större avkastning.

I ett långsiktigt sparande kan rätt risknivå ge en ränta-på-ränta-effekt som skapar en mycket trevlig snöbollseffekt.

Om du känner på dig att din sparprofil är onödigt försiktig, testa att placera en del av ditt regelbundna sparande i fonder med möjlighet till högre avkastning, även om risken är högre. När du väl sett effekten det kan ge dig kanske du omvärderar din riskprofil och vilket sparmål som är möjligt för dig att uppnå!

Kompensera föräldraledighet och vab

Mammor är föräldralediga mer än pappor och tar fler vab-dagar medan barnen är små. Det påverkar också din inkomst och din framtida pensionen negativt. Smartast för dig är förstås att dela mer rättvist, men om det inte går behöver du hitta sätt att kompensera ditt inkomst- och pensionsbortfall. Har du ett aktivt tjänstepensionssparande är det enkelt att göra en extra insättning när företagets

ekonomi tillåter.

 

Varför behöver jag som företagare tjänstepension?

  • Du får lägre pension om du bara har allmän pension.
  • Du får större trygghet om något oförutsett skulle hända, till exempel om du blir sjuk eller dör.
  • En bra tjänstepension kan både kan hjälpa dig att behålla kompetens och locka talanger.

Kom igång direkt med din tjänstepension

Du kan starta ditt tjänstepensionssparande direkt online. Om du först vill prata med en rådgivare kan boka ett möte direkt i vår kalender