Har du anställda som går i pension i år? 6 viktiga saker att tänka på

Flera personer firar pension i en dekorerad vagn, omgiven av konfetti och feststämning i en korridor

Att gå i pension är en stor milstolpe i livet, med nya möjligheter och drömmar som nu kan förverkligas. Det förtjänar att firas! Samtidigt finns det praktiska saker att tänka på. Den här guiden vänder sig till dig som har personalansvar – oavsett om du arbetar inom HR, är chef eller sköter löner och avtal.

När en medarbetare närmar sig pensionsåldern väcks ofta frågan: vad gäller vid pension? Vår guide till pensionsplanering ger dig med personalansvar stöd kring formaliteter vid pensionering. Så att du kan hantera processen smidigt och korrektoch tryggt fira av dina medarbetare som går i pension. 

Bra att tänka på är att det kan kännas stort och lite överväldigande att ta steget in i pension – särskilt om man har jobbat länge. Ett vänligt samtal, en enkel checklista eller hjälp att ta första kontakten med pensionsbolaget kan vara ett stort stöd.

Checklista inför anställdas pensionering 

1. Planera i god tid

Se till att prata pension med dina medarbetare, till exempel vid medarbetarsamtal. Genom att ha en öppen dialog kan ni tillsammans gå igenom olika alternativ. 

När är de då möjligt att gå i pension? Allmän pension kan i dag tas ut tidigast vid 63 års ålder. Från 2026 beror detta på den så kallade riktåldern. Riktålder är en ålder som anpassas efter hur länge vi förväntas leva – och den påverkar när vi kan ta ut pension i framtiden. De flesta tjänstepensioner kan du tidigast ta ut från 55 års ålder, det skiljer sig dock mellan olika pensionsavtal.  

Medarbetaren har samtidigt rätt att behålla sin anställning till 69 års ålder, vissa avtal kan ha kompletterande bestämmelser. Hur långt upp i åldern du betalar in till medarbetarens tjänstepension beror på ert pensionsavtal. Ni kan även komma överens om fortsatta inbetalningar efter detta.  

Ni kan även komma överens om att medarbetaren går ner i tid för att ta ut pension, har ni Flexpension kan medarbetaren ha förstärkt möjlighet till detta. Det går ofta att både ta ut pension och arbeta, men tjänstepensionen är inte alltid lika flexibel som den allmänna. Tjänstepensionsbolaget kan hjälpa till att reda ut vad som gäller. 

2. Erbjud rådgivning

Se till att medarbetaren får korrekt information. Att planera uttag av pension kan vara komplext, och det är därför viktigt att erbjuda rådgivning i god tid. Prata med er pensionsrådgivare för hjälp i frågan. SPP:s pensionsguide kan vara en bra resurs. 

3. Stötta gärna din medarbetare i det praktiska

Medarbetaren behöver själv skicka in en ansökan till Pensionsmyndigheten för att börja ta ut den allmänna pensionen. Den ska även kontakta sitt tjänstepensionsbolag för att aktivera sin tjänstepension, om dessa inte redan hört av sig på grund av ålder (sker ofta vid 65 eller 66 år). 

4.  Se över om du behöver avsluta avtal 

När en medarbetare går i pension är det viktigt att kontrollera om du som arbetsgivare behöver avsluta några avtal – särskilt när pensioneringen sker före den ordinarie pensionsåldern.

Vid pension vid 65 eller 66 år (beroende på pensionsavtal) avslutas inbetalningarna till tjänstepensionen vanligtvis automatiskt

Vid pension före 65/66 år behöver du ofta själv agera:

  • För tjänstemän med ITP: avanmäl personen i Collectums internetkontor.
  • För arbetare med SAF-LO: avanmäl personen hos Fora för att stoppa försäkringar.

Att inte avsluta i tid kan innebära att företaget fortsätter betala premier i onödan. Kontrollera alltid vad som gäller enligt ert kollektivavtal eller försäkringsavtal.

5. Bevara kunskapen

Tänk på att medarbetaren besitter värdefull kunskap och erfarenhet. Skapa en plan för att dokumentera viktiga arbetsprocesser, rutiner och kontakter. Påbörja en eventuell rekryteringsprocess i god tid för att skapa möjlighet till god kunskapsöverföring. 

6. Glöm inte att fira av pensionen för dina anställda!

Vi skålar ordentligt för många av livets stora händelser, som studenten, födelsedagar och bröllop. Pensionen tycker vi förtjänar att firas på samma sätt!  En avslutningsceremoni för anställda  som går i pension blir ett fint tillfälle att tacka av med tårta och blommor – och att hylla en ny, spännande fas i livet. 

Det behöver inte vara tidskrävande eller kostsamt. Om flera går i pension under året kan ni samla firandet för en större gemensam fest. Gör det inte stelt, fira med ballonger och serpentiner - kalas fungerar i alla åldrar. Och glöm guldklockorna! Fundera istället på personens personliga intressen och utgå från deras pensionsdrömmar. Ta hjälp av kollegorna om du är vilse. Har ni en stram budget? En handskriven hälsning från ledningen eller videohälsning från kollegorna är ett enkelt men uppskattat sätt att visa uppskattning. Tänk på att ta hänsyn till Skatteverkets riktlinjer för gåvor.

Ett inlägg från firandet på era sociala medier, om personen samtycker, visar uppskattning samtidigt som det stärker ert arbetsgivarvarumärke. 

Vem gör vad inför pension?

Det kan variera vem som gör vad beroende på hur stort bolag du jobbar på. På ett mindre företag är det ofta du som företagare som behöver hålla koll på hela processen själv – medan större organisationer har tydligare uppdelade roller.

Medarbetare: Ansöker som regel själv om allmän pension och tjänstepension

Löneadministratör: Avslutar avtal och försäkringar vid behov.

HR: Stöttar i processen, planerar överlämning och säkerställer kunskapsöverföring.

Närmaste chef: Säkerställ med HR vad som gäller utifrån kollektivavtal och ev lokala överenskommelse. sedan är det bara att fixaa firandet och tacka av – gärna med värme och personligt tilltal! 

Tips! Saknar ni en HR-avdelning eller lönefunktion? Då behöver du som ägare eller chef se till att inget faller mellan stolarna särskilt när det gäller pensionsinbetalningar och försäkringar.

Hur mycket behövs i pension? Kolla här!

Vid vilken ålder man väljer att gå i pension påverkar hur mycket man får ut i pension. Vad behövs för att leva ditt drömliv efter pensionen? Testa själv!