5 tips för att synliggöra pensionen

Synliggör pension

Att de anställda är er mest värdefulla tillgång råder det inget tvivel om – något som också behöver märkas i plånboken för de anställda både nu och i framtiden. Men hur ofta pratar du egentligen pension i samband med nyanställning, lönerevision eller den månatliga löneutbetalningen? Inte så ofta?

Fem tips på hur du synliggör och ökar engagemanget kring pension


1. Tjänstepensionens dag – bryt isen den 27 september
Oavsett om du väljer att bjuda på tårta, skicka ett mejl eller helt enkelt gå runt och snacka med medarbetarna så är tjänstepensionens dag den 27 september en anledning att ta upp ämnet. Fråga om de har koll på hur mycket de kommer att få i pension och tipsa om att logga in på minPension.se för en överblick. Passa även på att bekräfta att de har en tjänstepension via jobbet!

2. Lär dina anställda att förhandla
Se det som en styrka att du kan hjälpa dina anställda att bredda paletten av vad ni kan förhandla om vid en lönerevision eller nyanställning. Det är lätt att det stannar vid lön och friskvårdsbidrag, men lyft också tjänstepension som en variabel. Har du anställda med en lön över 50 000 kronor kan löneväxling vara något som gynnar både dig som arbetsgivare och den anställde. Här kan du läsa mer om löneväxling.

3. Synliggör pensionen
Har du möjlighet att påverka utformningen av lönespecifikationen så att det även framgår hur mycket som avsätts till pension? Eller har ni ett intranät där ni kan lägga ut en blänkare om vad ni avsätter till pensionen? Kreativiteten sätter gränser.

4. Uppmuntra till engagemang
När ni väl kommit överens om hur mycket pengar som ska avsättas till pensionen kan dina anställda själv påverka slutresultatet. Om de anställda har möjlighet att spara i fonder är det ett sätt att påverka avkastningen. Ett annat sätt är att se över att de har rätt skydd för familj beroende på livssituation. Att prata om pensionen, drömmar och målbild kan också motivera till eget sparande – något som för många sedan sätter guldkant på vardagen.

5. Tydlig information och kontaktvägar
Säkerställ att de anställda vet var de ska vända sig om de har frågor om sin pension. Vem på företaget har hand om pensionerna? Hur kommer de i kontakt med det bolag som tar hand om deras pensioner? Och vad har de rätt till i form av vägledning och rådgivning? Till exempel kan dina anställda alltid logga in på spp.se för att få en överblick av sitt sparande.

Kontakta oss om du vill prata mer om hur du kan hjälpa dina anställda att få en trygg framtid och hur du på bästa sätt kan synliggöra pensionen.

Dela artikeln Till spp.se