Undvik vanliga pensionsfällorna – öka chansen till mer i pension

Shoka Åhrman, sparekonom SPP

Efter en hektisk arbetsdag vilar många av oss i tanken på en friare tillvaro som pensionär. Men vad kostar våra drömmar och vad behöver vi ha koll på för att de ska bli verklighet?

Enligt en Sifo-undersökning känner 60 procent av svenskarna att de inte har särskilt bra koll eller ingen koll alls på sina pensionspengar. Denna brist på kunskap kan leda till att man faller in i några av de vanligaste pensionsfällorna, nämligen att man har sin pension placerad i dyra lösningar, dålig koll på efterlevandeskydden och begränsad överblick. Det menar SPPs Sparekonom Shoka Åhrman.

– Vi har fullt fokus på friskvårdsbidrag och vad vi har i boränta, men avgifter i pensionssparandet som kan leda till flera tusenlappar färre i månaden som pensionär – verkar många av oss strunta i. Det kan leda till oroväckande konsekvenser, säger Åhrman.

Ofta hinner du byta arbetsgivare flera gånger under din karriär vilket kan innebära att din tjänstepension ligger utspridd hos olika pensionsbolag. Det leder ofta till sämre överblick, i många fall också till att du betalar onödigt höga avgifter och att du kanske inte har det skydd för familjen som passar just din situation.

– Samtidigt finns enkla åtgärder för ökad kontroll – utan att du själv behöver bli expert inom ämnet, lyfter Åhrman.

Sparekonomens fem bästa tips

Här är Shoka Åhrmans fem tips för hur du undviker fällorna och får koll på pensionen:

1. En väg till bättre överblick kan vara att samla pensionen hos ett och samma bolag.

2. Säkerställ att bolaget du samlar pensionen hos ger dig låga avgifter, så att mer pengar sätts av till din pension. De bör också kunna möta ditt eventuella behov av skydd för familjen.

3. 600 miljoner kronor betalas in till tjänstepensioner i Sverige – varje dag. Ett kapital med kraft att påverka. Glöm inte att välja ett pensionsbolag som tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter när de investerar dina pensionspengar.

4. Välj ett pensionsbolag som jobbar för att det ska vara enkelt för dig som kund – ett bolag som har både smidiga digitala lösningar och djup kompetens.

5. Du behöver inte vara expert för att få koll på pensionen. Ta hjälp av de som har kompetensen genom att kontakta ett pensionsbolag. Med din tillåtelse kan sedan en rådgivare hjälpa dig att få svar på var dina tjänstepensioner finns placerade idag, vilka delar som är flyttbara och om just du skulle gynnas av att flytta dina tjänstepensioner.

Flytträtten för dig som sparare har utökats ytterligare

Tidigare har det varit svårt ( och i vissa fall omöjligt) att flytta äldre pensionsförsäkringar. Men på senare år har flytträtten för dig som pensionssparare utökats i flera omgångar. Den 1 juli 2022 infördes nya regler som gör det lättare att flytta sparanden i försäkringar som tecknats före 2007. För ett par år sedan beslutades också om ett avgiftstak för pensionsflytt.


– Det här skapar möjligheter för dig som pensionssparare. Förutom att du kan få bättre överblick genom att samla din pension kan du ofta förbättra dina villkor och sänka avgifterna i sparandet, understryker Shoka.

Ta första steget till kontroll redan idag

Dela artikeln Till spp.se