Drömmer du om att gå i pension tidigt?

I så fall är du inte ensam. Många funderar på om de har möjlighet att sluta arbeta några år tidigare för att få möjlighet att utforska världen och njuta av en fri och ledig vardag . Och hur är det egentligen, finns det några knep att ta till för att ha råd med pensionsdrömmen? 

Allt handlar om planering

Som bekant gäller att ju tidigare du slutar arbeta, desto lägre blir din pension. Skatten blir också lägre på din pension från januari det året du fyller 67. Med andra ord finns det all anledning att marinera ditt beslut, och väga nackdelar mot fördelar, om du funderar på att gå i pension lite tidigare. Men känner du att det är din dröm att lämna arbetslivet före 66 årsdagen är det inte omöjligt – allt handlar om planering.

För att lyckas med dina pensionsdrömmar behöver du ha ett så stort sparkapital som möjligt.

Här är en checklista för dig som vill gå i pension tidigare:

Tid är pengar
Den gyllene regeln är att ju tidigare du börja pensionsspara, desto bättre. Om du vill komma i gång med ett regelbundet sparande kan ett bra sätt vara att låta pengar dras automatiskt från ditt konto direkt efter lön varje månad. På så vis hinner du knappt reflektera över skillnaden i plånboken. Satsa på ett långsiktigt sparande exempelvis i fonder, och se till att balansera risken i dina placeringar så kan det finnas goda möjligheter till en bra värdeutveckling.

Gör en prognos
På minPension.se finns ett verktyg som kallas Uttagsplaneraren. Med hjälp av det kan du som är 54 år eller äldre planera hur du vill ta ut dina pensioner. Glöm inte heller bort att se över ditt pensionssparande med jämna mellanrum – och om din livssituation förändras. Anpassa också risken i dina placeringar efter tiden som är kvar till pensionen.

Planera för ett jämnt pensionsuttag
Om du tar ut din pension tidigare kommer dina pensionspengar behöva räcka längre. Genom att planera för ett jämnt pensionsuttag kan du jämna ut pensionen över tid och förlänga utbetalningstiderna. Det finns också fler fördelar. Väljer du till exempel att ta ut mycket pension under en kort period riskerar du att få betala en högre skatt.

Tänk på tjänstepensionen
Underskatta inte tjänstepensionens betydelse för din framtida pension. Genom att prata med din arbetsgivare kan du säkerställa att du har tjänstepension. Kom också ihåg att ju fler år du arbetar desto större blir pensionen. Sikta på att jobba heltid under så många år som möjligt. Se även till att sätta dig in i vilka aktiva val du själv kan göra, och hur din risknivå och avgifterna i sparandet påverkar dina möjligheter till en god värdeutveckling.

Har du haft flera arbetsgivare under karriären? Ett bra sätt att få bättre överblick samtidigt som du kan ha möjlighet att förbättra dina villkor, är att samla dina olika tjänstepensioner på ett och samma ställe.

Här kan du läsa mer om att samla pensionen.