Låt det eka tomt på kontoret - men inte på kontot!

Flippfloppsen står redo att springa ut genom dörren och böckerna ligger i snygga travar och väntar på stundande sommarregn. Äntligen slipper vi väckarklockans förpliktelser, en tid som många laddat för stora delar av året är äntligen här: semestern!

Men för att sommarsötman inte ska lämna en besk eftersmak i takt med att löven faller mot marken bör du slänga ett öga på dina pengar innan du checkar ut.

Semestersäkra kontot

För att din ekonomi ska hålla sig flytande i sommar bör du ha koll på prislappen för dina planerade aktiviteter men också vilket utrymme som finns för spontanitet. Se till att det finns öronmärkta pengar för sommaren och ha sen löpande koll på kontot. Det är ofta de små utgifterna, en glass här och en kaffe där, som springer iväg utan att du märker det. I dag finns många smarta appar, som enkelt kan hjälpa dig att få en bra överblick.

Är drömmarna större än plånboken?

Förena nytta med nöje. De där kläderna som du inte har använt under första halvan av året, kommer du verkligen använda dem? Och hur många gamla mobiler behöver en egentligen spara? Nätet vimlar av secondhand-sajter eller varför inte testa att anordna en loppis om du har mycket grejer som ligger och samlar damm.

Billig insättning på sommarminnes-kontot

Att ha kul behöver inte vara dyrt. Det finns många spännande gratisaktiviteter i de flesta städer, allt från parkteater, utomhusgym till ideellt drivna djurgårdar. Eller varför inte packa picknick-korgen för en cykelutflykt? För den som vill resa finns idag flera alternativ där semesterfirare byter boende med varandra. Bytessajten Homeexchange förmedlar kontakter världen över och gör det möjligt att byta bostad med andra för en tid

Besök dina gamla slantar

Många av oss passar på att besöka äldre släkt och vänner under ledigheten. Jag skulle också vilja slå ett slag för att vi ska kika in hos dina “gamla pengar”. Kanske har du satt upp några sparanden en gång i tiden? Det kan vara en god idé att någon eller några gånger om året se över det långsiktiga sparandet – och inte minst det till pensionen. Ett tips är att gå in på sajten minpension.se för att få överblick av hur mycket pensionspengar du hittills tjänat in. Du kan också göra en prognos för att se hur stor din famtida inkomst förväntas bli. Och om du vill ge ditt sparande en extra skjuts, finns många sparformer att utforska.