5 tips för ditt sparande

Spara regelbundet för att jämna ut marknadens svängningar, sprid dina risker och sitt still i båten. Det är några klassiska sparknep som vi sparekonomer brukar lyfta fram. Men det finns också andra tips som inte är fullt lika vanliga, men som kan vara värdefulla för att ge ditt sparande en skjuts. Här är några av dem:


1. Tajma inte men justera sparandet
En klok strategi är att spara regelbundet och sprida riskerna över tid genom att investera små belopp med jämna mellanrum. Men här är ett tillägg till det: Istället för att försöka tajma marknadens toppar och dalar (vilket är svårt) kan du göra små justeringar då och då baserat på övergripande trender och indikatorer. Genom detta kan du dra nytta av både regelbundet sparande för att sprida riskerna och möjligheten att utnyttja nedgångar på marknaden för att köpa fondandelar till ett lägre pris.

Sparar du långsiktigt kan det vara effektivt att starta ett månadssparande i fonder med en god riskspridning. Men tänk på att investeringar i fonder innebär en risk.

2. Håll koll på dina olika mål
Att fästa blicken på målet är ett vanligt råd men som är väl värt att understryka. För att hitta ett lämpligt sparande behöver du fundera på din inställning till risk, din sparhorisont men också vad du vill uppnå. Det viktigaste sparandet, som du bör börja med, är det till din buffert. Här gäller det att säkerställa att du har tillgång till pengar vid oväntade händelser. Dessa buffertpengar bör inte placeras på börsen utan istället sättas in på ett sparkonto med en konkurrenskraftig ränta. För det långsiktiga sparandet, till exempel till din pension eller drömmar långt fram i tiden, kan du överväga att ta något högre risk. Det kan även gälla medellångsiktiga mål. Regeln är att anpassa risken efter din situation och tiden som är kvar till dess att du behöver dina pengar.

3. Gör det enkelt
En nyckel till ett framgångsrikt sparande enligt mig är att automatisera sparandet. Genom att se till att pengarna dras direkt efter lönen och sätts in i ett sparande kan du lättare undvika onödiga impulsköp. Välj också placeringar som är anpassade efter ditt intresse kring investeringar, din kunskap och tiden du vill lägga på sparande. En indexfond eller en fond som nära följer hur olika marknader rör sig kan vara ett intressant alternativ om du inte vill fördjupa dig i olika marknadsrapporter. Å andra sidan kan mer nischade fonder passa dig bättre om du gillar att läsa på och vara mer aktiv kring dina investeringsbeslut. 

4. Missa inte vardagstjuvarna
För dig som vill få mer pengar till sparande vill jag också tipsa om att se över vardagsekonomin. Ett spartrick som är så uppenbart att det lätt glöms bort är att granska dina dagliga utgifter. Gå igenom dina fasta kostnader och se om det finns några abonnemang, prenumerationer eller streamingtjänster som du inte längre behöver. Att planera dina inköp genom att använda en inköpslista är också ett effektivt knep för att undvika onödiga köp. Tänk på att små saker, som att köpa en kaffe varje dag, kan bli mycket pengar på sikt.

5. Spara efter din förmåga och livssituation
När det handlar om att spara är det viktigt att anpassa efter din ekonomi och dina mål. Ett bra riktmärke kan vara att spara ihop till en buffert motsvarande ungefär två månadslöner efter skatt för att klara oväntade utgifter. Det kan även vara klokt att avsätta ungefär 10 procent av din inkomst för pension och långsiktigt sparande, men kom ihåg att anpassa sparandet efter situation. Till exempel, om du är student kanske du inte kan spara lika mycket som om du har ett fast jobb.

Det är viktigt att hitta en balans så att du kan njuta av livet samtidigt som du sparar för framtiden. 

Lycka till! 

 

 

Inspiration för att komma igång

Räkna och se hur mycket det kan bli
Testa sparkalkylatorn

Hitta den bästa sparformen för dig
Besök sparguiden