Vårstäda ekonomin och få sparandet att blomstra!

Våren har kommit med en uppfriskande energi och det är en perfekt tid att inte bara städa hemma utan också ge din ekonomi en välbehövlig vårstädning.

Här är fem tips på hur du kan hitta gömda skatter och stärka ditt långsiktiga sparande:

1. Täpp igen läckor
Våren är här och frestelsen kan vara stor att fylla på garderoben med nya plagg.  Genom att planera dina köp i förväg kan du undvika de onödiga impulsköpen och spara både pengar och miljö. 

2. Storstäda bland abonnemangen
Varför inte passa på att storstäda bland dina abonnemang inför sommaren? Du kanske upptäcker att du kan spara flera hundra kronor varje månad genom att säga upp de tjänster du inte behöver. Det känns inte bara skönt att rensa ut, det ger dig också mer pengar över till annat.

3. Kör Marie Kondo
Har du hört talas om Marie Kondos metod för att organisera sitt hem? En rejäl rensning av förråd och garderober kan ge flera positiva effekter – inte minst för din ekonomi. I dag finns flera bra köp- och säljsajter på nätet som gärna tar emot både kläder och prylar. Förutom att du får fint hemma får du en bra bild av vilka saker du faktiskt använder och uppskattar, och förstås också en välkommen extraslant i fickan.

4. Tänk cirkulärt
Passa också på att utnyttja fördelarna med ett mer cirkulärt sätt att leva. Överväg till exempel att välja en bilpool istället för att äga din bil. Har du familj och står inför det återkommande vårdilemmat med för små kläder? Barn växer snabbt och det går ofta att hitta mycket fina saker second hand som fortfarande är i gott skick – ett enkelt och hållbart sätt att få pengarna att räcka längre!

5. Organisera dina drömmar
Finns det någon bättre känsla än lugnet som infinner sig efter en rejäl storstädning hemma? En liknande sinnesro kan du uppnå genom att gå igen din långsiktiga ekonomi. Pensionen kan kännas avlägsen, men är för de flesta ett av livets viktigaste sparanden. Har du haft flera arbetsgivare är risken hög att pensionen finns utspridd på lite olika håll. Genom att samla pensionen på ett och samma ställe får du bättre överblick, oftast kan du också sänka dina avgifter vilket innebär mer pengar för dig i framtiden.