Skilj dig medan ni är nykära

Att prata pension när du är nykär känns kanske inte allt för lockande? Men ändå är det just precis det du bör göra enligt SPPs sparekonom Shoka Åhrman.

– Vi ser att det finns en bristande kunskap kring hur pensionen delas vid en skilsmässa. Det kan kanske delvis förklaras av att många anser att pensionen är komplex, säger Shoka Årman och fortsätter:

– Har du tid över för att se över din pension kanske du prioriterar den till att i första hand se över dina placeringar och sätta dig in i ditt sparande, snarare än att börja grotta i andra delar. 

"Kvinnor extra utsatta"

Hon konstaterar att en skilsmässa drabbar de flesta inblandade ekonomiskt. Men att utsattheten är särskilt stor bland kvinnor som ofta är de i relationen med den lägsta inkomsten. 

– Mitt råd är att redan i ett tidigt skede av relationen sätta dig ner med din partner vid middagsbordet och prata igenom den totala ekonomin. Vad skulle hända om ni i framtiden skiljer er, eller om någon av er skulle gå bort?, säger hon och fortsätter: 

– När det gäller pensionen handlar det bland annat om att fundera på frågor om efterlevandeskydd och äktensskapsförord. Men också på hur till exempel föräldraledighet, vab och deltidsarbete på grund av små barn påverkar pensionen.

Vad ingår vid en bodelning?

  • Grundregeln vid en skilsmässa är att dela lika på alla tillgångar, efter avdrag på skulder – även sådant som köptes före äktenskapet. Undantaget är det som är enskild egendom antingen genom äktenskapsförord, eller som har skänkts till ena parten som enskild egendom.
  • Den allmänna pensionen och premiepensionen ingår aldrig i en bodelning.
    Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa.
  • Privat sparande till pension ingår som huvudregel i bodelningen vid en skilsmässa. Det innebär att din partner kan ha rätt till hälften av värdet på ditt pensionssparande vid ansökan om äktenskapsskillnad.
  •  Kolla upp om dina efterlevande får dina pensionspengar från tjänstepensionen om du skiljer dig. Om du separerar eller skiljer dig kanske du inte längre har en giltig förmånstagare. Det kan då vara läge att ta bort efterlevandeskyddet.