Swisha dig till ett smartare barnsparande

En hundralapp här, en femtiolapp där – och plötsligt är en betydande summa borta.

Är du en Swish-förälder som ibland funderat över det bästa sättet att spara pengar åt ditt barn? Och hur du smidigast lär ditt barn att hantera pengar? Då har jag lite tips till dig.

 

Tips för att ge barnen pengakoll

Vi lever i ett samhälle där konsumtion uppmuntras, och det är inte alltid lätt att säga nej när någon frågar om en Swish eller ger dig den där bedjande blicken vid kassan. Du vill ju vara en snäll förälder, men samtidigt är det en knepig balansgång när du även vill förmedla sunda ekonomiska värderingar till ditt barn.

Hur kan du då lära ditt barn värdet av pengar? Det finns olika sätt att stödja barn i att lära sig om pengar. Ett bra knep är enligt mig att redan från tidig ålder skapa en förståelse för sparande och ekonomi genom att prata om och förklara olika händelser i vardagen. Det handlar inte om att tjata om prislappar utan på ett positivt och enkelt sätt sätta ord på olika pengafrågor. Till exempel, ”Hur många godisbitar kan du få för 15 kronor, och hur många bitar kommer du att ha nästa vecka om du väljer att spara en?” I takt med att barnet blir äldre kan du gå djupare in i diskussionerna.


När är det dags att ge vecko- eller månadspeng? Ett annat tips är att ge barnet vecko- eller månadspeng för att lära dem prioritera och få förståelse för ekonomiska val. Här brukar jag ofta få frågan om vilken som är den bästa tidpunkten att introducera veckopeng. Eftersom barn blir mer självständiga och får en större förståelse för siffror vid skolstarten brukar jag lyfta att det kan vara en passande tidpunkt. Men barn är olika, och som förälder är det förstås du som bäst avgör när det känns mest naturligt.

Hur stor summa ska du ge? När det kommer till vecko- eller månadspengen är beloppet inte det viktigaste. Det handlar mer om att lära ditt barn att förstå vikten av att spara. I dagens digitala värld, där kortet swishas och köp görs med ett enkelt knapptryck, kan en regelbunden slant underlätta för barnet att förstå vikten av att spara och att pengar kan ta slut. Många väljer att anpassa beloppet efter ålder. De börjar med en mindre summa som ökas med tiden. När tonåren närmar sig överväger vissa att gå från vecko- till månadspeng. Diskutera med ditt barn och kom överens om hur en del av pengarna bör användas. I de senare tonåren kan det vara passande att ställa högre krav på barnet. Om månadspengen inte räcker till barnets önskemål kanske det till exempel är dags för hen att fundera på ett extrajobb?

Hur ska jag spara till mitt barn? Det här är en fråga som jag stött på många gånger. Här vill jag gärna ge klarhet kring en vanlig missuppfattning som jag ofta får höra om att du förväntas spara hela barnbidraget. Verkligheten är att långt ifrån alla har råd med det. Min rekommendation brukar vara att spara efter dina egna förutsättningar, kanske en del av barnbidraget, som halva eller en tredjedel. Det viktiga här är, eftersom barnsparande normalt har en lång sparhorisont, att du sparar regelbundet och med en god riskspridning. Du kan till exempel välja att månadsspara i fonder med en risk som passar dig. Spara efter din förmåga och öka beloppet om din ekonomi tillåter det. Sparande handlar också mycket om beteende, vilket gör att du kan tjäna på att fortsätta spara även under perioder när du har mindre utrymme i plånboken. Det ger dig också möjlighet att jämna ut riskerna över tid eftersom du sparar kontinuerligt och oavsett marknadsläge.

Vilken sparform ska jag välja? Det finns flera sparformer att välja bland som kan passa för långsiktigt sparande. Till de vanligaste hör ISK och kapitalförsäkring, som ger dig möjlighet att på ett flexibelt sätt spara i fonder. Det är två sparformer som har många likheter men också vissa skillnader. När det gäller sparande till barn är det viktigt att notera att pengarna i ett ISK tillfaller barnet på 18-årsdagen. Vill du ha möjlighet att kontrollera när utbetalningen ska ske kan det därför vara klokt att spara i eget namn. I en kapitalförsäkring är det upp till dig att bestämma när och hur utbetalningen ska ske.

Här kan du jämföra sparformer och komma igång