Sugen på tidig pension? Så mycket behöver du spara

Drömmer du om en tidigare pension? Du är inte ensam. Många svenskar är nyfikna på möjligheten att sluta arbeta några år tidigare. Men är det möjligt om du inte är rejält förmögen? Vilka är då de bästa stegen att ta för att förverkliga din dröm? Här delar vår sparekonom Shoka Åhrman sina tips.

Allt handlar om planering

Det går inte att komma ifrån: generellt sett gäller att ju längre du stannar i arbetslivet, desto bättre blir din pension. Vi lever längre och blir allt friskare högre upp i åldrarna: i genomsnitt lever vi cirka 20 år efter pensioneringen. Dina pensionspengar kan med andra ord komma att behöva räcka i många år. Att sluta arbeta några år före pensionsåldern är ingen omöjlighet, men det kräver engagemang, ekonomisk uppoffring och framförallt en god planering.

Skapa överblick

Om du funderar på möjligheten till en tidig pension bör du först och främst besöka minpension.se. Där kan du skapa dig en bild av nuläget och se hur mycket pension du hittills tjänat in. Du kan även göra en prognos för att se hur stor din framtida pension förväntas bli och hur den skulle påverkas av ett tidigare uttag. Nästa steg är att räkna ut hur mycket du behöver spara för att kunna leva det liv du vill i framtiden. Hur ser din dröm ut och vad förväntas den kosta? Var beredd på att en tidig pension kan komma att kräva att du behöver ändra dina vanor rejält för att ha möjlighet att behålla en god levnadsstandard i framtiden.

Var smart kring ditt sparande

Med god koll på ditt sparmål blir det lättare för dig att både göra en sparplan och hålla fast vid din strategi. Det är också viktigt att utforska möjligheterna till att förbättra ditt sparande. Ett sätt att göra det är genom att samla dina tjänstepensioner. Har du haft flera arbetsgivare är sannolikheten stor att din pension är utspridd. Varför ska du överväga att samla din pension? Avgifter spelar en stor roll här. En del äldre pensionsförsäkringar är dyra. Genom att samla dina pensioner kan du oftast förbättra dina villkor. I slutändan kan det göra stor skillnad för din framtida ekonomi.

Minimera skattesmällarna

Avgifterna i ditt sparande är viktiga att ha koll på, men lika viktigt är det att ha en noga genomtänkt strategi för pensionsuttagen. Vid en tidig pension påverkas skatten dels av din ålder och dels av hur du väljer att ta ut din pension. Tar du ut pensionen under en kort period riskerar du att behöva betala onödigt hög inkomstskatt. Tipset för dig som är inställd på en tidig pension är att noga tänka igenom hur skatten påverkas av olika upplägg på dina pensionsuttag.

Var beredd att spara!

Hur mycket behöver just du spara? Det beror på hur dina förutsättningar ser ut och livet du vill leva. Gör en pensionsprognos och räkna ut hur mycket du behöver spara. Var beredd på ekonomiska uppoffringar och på att växla upp ditt sparande. Glöm inte heller att i vissa fall dra nytta av flytträtten. De senaste åren har flytträtten för dig som pensionssparare förbättrats och utökats. Men långt ifrån alla sparare är medvetna om denna möjlighet och vilken betydelse den i vissa fall kan ha för den framtida ekonomin.

Dra nytta av flytträtten - leta efter pensioner att samla här

Ps. En tidig pension är inget som rekommenderas om du inte har riktigt goda ekonomiska marginaler. Men ingenting är omöjligt.