"Tacksam att jag fick möjlighet att gå i pension redan vid 61"

Woman in garden

Tack vare löneväxling fick Ulla möjlighet att gå i pension redan vid 61 år. 

Efter ett långt yrkesliv är pensionen något som de allra flesta ser fram emot

Under Ullas yrkesverksamma liv arbetade hon inom livsmedelsindustrin. Hennes första arbetsplats var Findus i Bjuv, där hon trivdes väl. Hon trivdes så bra att hon blev kvar på Findus i 30 år. Det var när hon lämnade Findus för att börja arbeta på Falcon i Falkenberg frågan om pension på riktigt aktualiserades. Ulla hade hunnit fylla 50 år och hade fram till nu inte ägnat många tankar åt pensionen. “Det var ju så långt dit”, betonar Ulla. Hos den nya arbetsgivaren fick Ulla möjligheten att träffa en pensionsrådgivare som ställde frågor om familjesituation, bostad, ekonomi och framtiden – hur vill Du ha det i framtiden?- frågade han Ulla.

“Vid den här tiden hade båda våra döttrar flyttat hemifrån och med deras flytt försvann många kostnader för oss. Jag minns hur jag kunde köpa hem fyra liter mjölk, som vanligtvis gick åt på bara några dagar när barnen bodde hemma, som jag sedan fick kasta någon vecka senare. Det krävdes lite anpassning att vara bara två i hushållet”

Rådgivaren frågade när Ulla ville gå i pension. Ulla hade inte svaret på det- men senast vid 65 år trodde hon. Rådgivaren föreslog löneväxling – som en möjlighet för Ulla, att kunna välja att antingen gå i pension tidigare eller få ut lite mer vid 65 år. Ulla tyckte det lät vettigt – att avstå lön idag- direkt via löneutbetalningen, som hon skulle få som lön sedan.

“Jag hade aldrig hört talas om löneväxling innan och visste inte ens att det fanns. Men det är ju en helt fantastisk grej.”

Sagt och gjort – Ulla började löneväxla och när hon passerat 60 årsstrecket började hon känna att hon var klar med arbetslivet – något hon aldrig trodde skulle hända när hon var 50 år. Tack vare att Ulla löneväxlat kunde hon nu välja att gå i pension tidigare utan att det blev för stor påverkan på livet i övrigt.

Idag bor Ulla med sin man Kurt kvar i sitt hus i Ängelholm där de bott sen 1987. Sedan de gick i pension har de rest mycket, spelat golf och bridge. Ulla går varje vecka på Friskis och Svettis samt har engagerat sig i att utbilda flyktingar i svenska.

“Jag är lyckligt lottad som fick ett “wake-up- call” i 50 årsåldern och hade förmånen att kunna löneväxla en ganska stor summa varje månad. Pensionen är närmre än man tror när man är 45 eller 50 år- plötsligt står man där – 60 plus . Pengar är inte allt- inte alls, men pengar kan vara det som ger valmöjligheter och som gav mig en fantastisk start på min nya framtid som pensionär. ”

På frågan vilket råd Ulla skulle ge till dem som ännu inte tänkt på eller tagit tag i sin pension svarar hon:

“Mitt råd till dig som passerat 35 eller 40 år – ge dig själv ett “wake-up-call” – ju tidigare desto bättre. Tänk efter hur du vill ha det, så att du inte står där när du är 60, 63 eller 65 och helt plötsligt vill gå i pension och inte kan det. Ge dig själv chansen till en bra pension . Ta hand om dig, det är ju det som det handlar om.”