Så tar du kontroll över din ekonomi i oroliga tider

Lågkonjunktur, skenande priser på el och mat, samt ett pågående krig i Europa är stora händelser som under den senaste tiden lett till en utbredd känsla av oro i samhället – i synnerhet kopplad till den privata ekonomin. Att leva i ovisshet om framtiden är påfrestande för psyket, men det finns knep att ta till för att lindra oroskänslorna. 

För oss människor är känslan av kontroll viktig, och även när världen runt omkring stormar, finns det saker du faktiskt kan kontrollera. Ditt sparande är exempel på en konkret sak du kan ta kontroll över, oavsett om det är på kort eller lång sikt. Genom att se över din budget och sätta konkreta mål för var du önskar att din ekonomi befinner sig framöver, kan du justera ditt sparande så det passar dig.

Framtida sparmål, som pension, kan kännas extra långt bort under kristider när fokus generellt brukar ligga på det som sker här och nu. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, har några konkreta tips på hur du kan komma igång med och bibehålla ett aktivt pensionssparande.

– Första steget är att riva av plåstret och logga in på minpension.se för att se hur läget ser ut. Oavsett om du blir nöjd eller inte med beloppet så vet du vad du har att jobba med, säger hon.

Beroende på hur mycket kontroll du vill ha finns olika vägar att ta. 

– Vill du vara väldigt aktiv i ditt sparande och själv följa börsen, eller vill du helst att det ska sköta sig själv tills den dagen du går i pension? Beroende på vilken spartyp du är finns flera smarta sätt att optimera ditt sparande på. Här kan det vara bra att ta kontakt med en rådgivare om du vill veta mer, säger Shoka Åhrman. 

Oavsett hur aktiv just du vill vara, kan det vara gynnsamt att samla pensionssparandet från olika arbetsgivare på ett och samma ställe. Genom att avgränsa dig till ett pensionsbolag får du tydligare överblick över ditt långsiktiga sparande vilket även kan leda till en starkare känsla av kontroll.

– Det kan också vara ett bra sätt att förbättra villkoren för ditt sparande. Vissa äldre pensionsförsäkringar kan ha villkor och avgifter som inte är uppdaterade på flera år och där det finns bättre moderna alternativ, avslutar Shoka Åhrman.

Här kan du läsa mer om att samla pensionen >>

Dela artikeln Till spp.se