Låt det eka tomt på kontoret - men inte på kontot!

Flippfloppsen står redo att springa ut genom dörren och böckerna ligger i snygga travar och väntar på stundande sommarregn. En tid som många längtat efter stora delar av året är äntligen här: Semestern!

Men hur ska du tänka när omvärlden är stökig, kronan är svag och priserna på det mesta skjutit i höjden? Här är några tips på hur du kan få dina semesterpengar att räcka längre:

1, Semestersäkra kontot
För att din ekonomi ska hålla sig flytande i sommar bör du ha koll på prislappen för dina planerade aktiviteter men också vilket utrymme som finns för spontanitet. Se till att det finns öronmärkta pengar för sommaren och ha sen löpande koll på kontot. Det är ofta de små utgifterna, en glass här och en kaffe där, som springer iväg utan att du märker det. I dag finns många smarta appar, som enkelt kan hjälpa dig att få en bra överblick.


Som sparekonom måste jag även passa på att slå ett slag för det långsiktiga sparandet. Genom att tänka på dina kommande semesterar redan nu kommer du ligga steget före.

Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med ett sparande till dina drömmar.

2, Fyll på med extraslantar
Förena nytta med nöje. En rejäl rensning av förråd och garderober kan ge flera positiva effekter — inte minst för din semesterkassa. På nätet går det att hitta många bra köp- och säljsajter som gärna tar emot både kläder och prylar. Eller varför inte passa på att testa att anordna en loppis? Förutom att du får möjlighet att fylla på med uppskattade extrapengar kan du få en bra bild av vilka saker du faktiskt använder och uppskattar. 

 

3, Rensa bland abonnemangen
När semestern närmar sig och du har tiden på din sida kan det kanske kännas lockande att nappa på en gratisperiod för exempelvis en ljudbokstjänst? Men kom ihåg att kostnader för löpande prenumerationer snabbt kan bli riktiga pengatjuvar. Innan du hoppar på något nytt kan det vara värt att se över dina befintliga tjänster. En rensning bland dina abonnemang, prenumerationer och streamingtjänster kan innebära att du sparar många hundralappar. Och visst kan det kännas skönt att ibland få trycka på knappen "säga upp"?

 

4, Billig insättning på sommarminnes-kontot
Att ha kul behöver inte alltid vara dyrt. De flesta städer erbjuder möjligheter till aktiviteter som är billiga eller gratis. Du kan till exempel besöka en parkteater, en ideellt driven djurgård eller packa picknick-korgen för en cykelutflykt. För dig som är resesugen går det också att hitta prisvärda alternativ. I dag finns det bland annat flera företag som förmedlar kontakter för bostadsbyte.

5, Besök dina "gamla slantar"
Många av oss passar på att besöka äldre släkt och vänner under ledigheten. Jag skulle också vilja slå ett slag för att kika in hos våra "gamla pengar". Pensionen kan för en del kännas avlägsen men för de flesta är det ett av livets viktigaste sparanden. Har du haft flera olika arbetsgivare är risken stor att din tjänstepension ligger utspridd. Genom att samla pensionen hos ett pensionsbolag kan du få bättre överblick. Många gånger kan du också förbättra dina villkor vilket kan innebära mer pengar för dig i framtiden.

 

Undersök om du kan vinna på att samla din pension!

 
 
 
 
 
 
Dela artikeln Till spp.se