Så påverkar du pensionen

Så här kan du påverka din pension

Har du funderat på ditt “pensionsår”, året då du slutar jobba? Vad drömmer du om att göra och inte minst vad uppskattar du att det kostar?

Idag har du sannolikt en lön från ett håll, från din arbetsgivare. Pensionen kommer du få från flera håll. Alla dina olika arbetsgivare har förhoppningsvis betalat in tjänstepension till dig och de kan ligga utspridda över flera olika pensionsbolag. Dessutom kommer du få en del av kakan från den allmänna pensionen och så har du kanske sparat ihop en del på egen hand också.

Lyckligtvis kan minpension.se ge dig en samlad bild av den allmänna pensionen, dina olika tjänstepensioner och eventuellt privat pensionssparande så att du kan uppskatta ungefär hur mycket du totalt kommer att få varje månad. Gå gärna in och kika!

Påverka utfallet

Om din pensionsprognos inte lirar med kostnaden för att uppfylla dina pensionsdrömmar finns olika möjligheter att påverka vad du kommer få ut i pension. De skiljer sig åt lite beroende på hur gammal du är.

Född år 2000 eller senare

Du har sannolikt ett långt arbetsliv framför dig och en bit kvar innan du skaffar dig en räkna-ner-kalender tills den dag du går i pension. Se till att ha kul på jobbet så blir det lättare att avancera och få en högre lön som ligger till grund för din pension. Allmän pension kan du tjäna in oavsett ålder. Tjänstepension kan du vanligtvis inte få förrän du fyllt 25 om du är anställd privat. Arbetar du däremot kommunalt eller statligt räknas tjänstepensionen från din första arbetsdag, oavsett hur gammal du är.

Född 1970-2000

Se till att din arbetsgivare betalar tjänstepension! 1 av 10 står fortfarande utan. Se över dina avgifter i de olika pensioner du har – finns billigare och likvärdiga alternativ? Betala inget i onödan! Fundera på om du kan sätta av lite av lönen till ett sparande vid sidan om som du döper till “Pensionsdrömmar”. Dagens kvinnliga pensionärer har 70 % av männens pension på grund av lägre löner och mer deltidsarbete. Om du lever i en relation se till kompensera(s) så att ingen råkar illa ut. För du vet väl att lån delas lika vid skilsmässa men inte pension? Och om ni inte har återbetalningsskydd på pensionen går den inte till efterlevande. Här gäller det att ha tänkt till innan det kan vara för sent!

Född 1960-1970

Se över vad du har för skydd för din familj, det vill säga vad som händer med dina pensionspengar om du dör. Ett så kallat återbetalningsskydd gör att du själv får mindre i pension, men att dina efterlevande får din pension om du dör. Om du har en partner och/eller utflugna barn som klarar sig bra utan din pension kan du med fördel ta bort skyddet.

Född 1955-1960

Nu börjar du kanske tänka till kring hur du på bästa sätt ska börja ta ut din pension. Tjänstepensionen går idag att ta ut från 55 års ålder och den allmänna pensionen från 61 år. Men från år 2020 höjs den lägsta åldern för att ta ut allmän pension till 62 år. Sedan höjs åldern till 64 år succesivt fram till år 2026.

Har du försäkringar från många olika pensionsbolag kan du i vissa fall flytta dessa och samla dem hos ett pensionsbolag för att förenkla uttagen och sänka dina avgifter. För uttagen kan det också vara bra att återigen tänka kring vad ditt nya liv kommer kosta – när kommer du ha de största utgifterna? Pension kan betalas ut både livsvarigt och portioneras över en förutbestämd tid – vad passar dig bäst? Glöm inte att försöka undvika skattechock. Att ta ut så mycket som möjligt under en kort tid kan bli dyrt. Och inte minst, glöm inte att ansöka om uttagen!

Dela artikeln Till spp.se