Så får du en tjänstepension att vara stolt över

Shoka Åhrman. sparekonom SPP

Som löntagare kan man tänka att ”den 25:e smäller det”, men den som går i pension måste hålla koll på utbetalningar från flera olika håll. Då de flesta av oss har minst en handfull arbetsgivare i ryggen ligger tjänstepensionen ofta utspridd i en mängd olika försäkringar med olika avgifter, utbetalningstider och skydd för familjen. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, ger dig några tips.

- Det behöver inte vara så svårt att få koll och det är inget man behöver sätta sig in i speciellt ofta. Avsätt 15 minuter på minpension.se och dina sidor på spp.se och du har kommit en bra bit. Att blunda och inte alls ha koll på sin framtida lön, pensionen, är att göra sig själv en otjänst. För att kunna ställa krav på sin arbetsgivare kring tjänstepensionen behöver man själv ha lite koll, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Se om just du gynnas av att samla din pension
För dig som vill och gynnas av att samla pensionen hos ett bolag behöver det inte vara svårt. Det handlar om att få rätt hjälp längs vägen. Inventeringen av vad du har idag är viktig. Allt från sparlösning, avgifter och eventuellt skydd för familjen är viktiga parametrar att väga in.

- Äldre pensioner är ofta placerade till högre avgifter. Genom att samla dem på ett och samma ställe kan du ofta sänka avgiften och därigenom öka möjligheten att få mer till pensionen. Men precis som det finns fördelar med att flytta sin pension finns också risker att du kan hamna i en sämre lösning. Därför är det viktigt att en pensionsrådgivare ger dig en tydlig bild, menar Shoka.

Shokas 3 tips för större ekonomiskt lugn:

  1. Visualisera dina drömmar som pensionär och bestäm dig för när du vill realisera dem.

  2. Ta reda på vad du har och troligtvis kommer att få i pension genom att logga in på minpension.se och dina sidor på spp.se. Komplettera översikten genom att kontakta din pensionsrådgivare som kan ta reda vilka av dina olika tjänstepensioner som skulle kunna gå att flytta till bättre alternativ. Om du vill känna dig trygg med att ditt sparande är hållbart och inte har kopplingar till oetiska branscher har SPP nu gjort det enklare för dig. I SPPs fondlista kan du filtrera bort enskilda branscher som du inte vill investera i. Här kan du läsa mer.

  3. Att samla pensionen på ett ställe kan ge en bättre översikt. Se om du behöver addera ett sparande eller om du kan sänka avgifterna. Glöm inte efterlevandeskyddet om du har en familj som är i behov av din pension om du går bort.

Läs mer om att samla pensionen >>

Dela artikeln Till spp.se