Därför borde du läsa det här när du fått det orange kuvertet

En gång per år kommer brevet som berättar för dig om hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna, statliga, pension. När du läst brevet – lägg ytterligare fem minuter av din tid på att logga in på MinPension. Där kommer du också att hitta din tjänstepension och du får enkelt en samlad bild av din pension.
Faktum är att 9 av 10 anställda får tjänstepension från sin arbetsgivare och för de allra flesta kommer den vara en stor och viktig del av pensionen – men oroväckande få vet hur den fungerar.
Tjänstepension har du stora möjligheter att själv påverka
Hur länge du arbetar, din lön, var du jobbar, hur du väljer att placera pensionen och om du har efterlevandeskydd eller inte är faktorer som har betydelse för vad du i slutändan kommer få i pension. De som har kollektivavtalad tjänstepension får motsvarande 4,5 procent av lönen insatt till sin tjänstepension för inkomster upp till 46 438 kronor/månad (2023). Tjänar du mer än så får du vanligtvis 30 procent på inkomstdelarna där över. En stor skillnad mot den statliga pensionen är att det inte finns något inkomsttak för tjänstepensionen. Ju mer du tjänar desto viktigare blir din tjänstepension för din framtida pension!
Så påverkar du tjänstepensionen:
1. Få koll på pengarna
Statistiken talar för att du har eller kommer att byta arbetsplats några gånger under ditt yrkesliv. Det gör att din pension kan vara uppdelad på flera olika ställen. Därför är det viktigt att se över var just dina pengar finns. I vissa fall kan det också vara smart att flytta allt till ett och samma bolag för att enklare ta kontroll över pengarna. På MinPension kan du se var din hittills ihopsamlade pension finns! Här kan du läsa mer om att samla pensionen.
2. Kan du löneväxla?
Har du en månadslön över 50 000 kronor? Då kan det vara värt att löneväxla. Det innebär att du byter en del av din lön idag mot det som kommer bli din lön imorgon, din pension. En fördel med att löneväxla är att din arbetsgivare kan skjuta till cirka 6 procent extra på det belopp du väljer att växla. Löneväxling kan vara gynnsamt för dig som har en månadslön på minst 49 967 kronor efter avdraget för löneväxlingen under (2023). Här kan du läsa mer om löneväxling.
3. Placera mera
Hur du placerar dina pengar, till vilken risk och till vilken avgift påverkar vad du i slutändan kommer att få utbetalat. Då ett pensionssparande normalt sett är långsiktigt kan en högre risk ge möjlighet till en större värdeutveckling, det vill säga mer i pension. Börjar du närma dig pension kan det istället vara en bra idé att sänka risken för att skydda pengarna inför utbetalning. Och glöm inte att se över avgiften, höga avgifter kan urholka ditt sparande på lång sikt.
4. Efterlevandeskyddets vara eller icke vara
Det finns flera olika typer av efterlevandeskydd. Den gemensamma nämnaren är att de ger din familj en trygghet om det värsta skulle hända dig. I vissa fall tas det ut en avgift för efterlevandeskyddet och i andra fall kan det vara så att man går miste om något som kallas för arvsvinst. Oavsett kan det finnas pengar att tjäna genom att inte ha skydd i onödan. Läs mer om vad som händer med pensionen om du dör.
5. Har du makt att påverka - använd den
Du kan göra medvetna och hållbara val för ditt sparande utan att det sker på bekostnad av sämre avkastning eller högre avgifter. Väljer du ett hållbart sparande placeras dina pengar i företag som är sparsamma med sina och världens resurser. Vi är övertygande om att bolag som främjar hållbarhet utifrån ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter kommer att vara mest lönsamma över tid. Ditt sparande kommer att göra skillnad för både dig och världen.
Publicerad: 2023-01-01