Flytträtten – en möjlighet att ge ditt sparande bättre förutsättningar

I dag den 1 juli införs nya förbättringar kring flytträtten. Det vill säga din möjlighet att som sparare själv bestämma var du vill ha dina pensionspengar. Att det blir enklare att flytta pensionen är positivt. Det innebär en möjlighet för dig att förbättra villkoren för ditt sparande.

Som du säkert har hört finns det några olika saker som påverkar hur stor din framtida pension blir. Bland annat din lön och hur du längre du arbetar. Men även valen du gör för ditt sparande kring till exempel förvaltning och avgifter spelar roll för hur mycket pensionspengar du i slutändan får.

Men vad innebär flytträtt och hur kan du använda den för att boosta ditt sparande?
Flytträtten innebär att du kan flytta värdet i en pensionsförsäkring från ett bolag till ett annat. Under de senaste åren har flytträtten urökats i flera omgångar. Bland annat infördes det för lite mer än ett år sedan ett avgiftstak. Det innebär att ett bolag max får ta ut 600 kronor i avgift om du vill flytta din pension till ett annat pensionsbolag. Nu ligger ett förslag om att flytträtten ska utökas ytterligare vilket innebär att det från och med juli år sannolikt kommer bli möjligt att även flytta äldre försäkringar. Det handlar om pensionsförsäkringar som tecknats före 2007 som tidigare varit svåra ( och i vissa fall omöjliga ) att flytta*.

För dig som sparare medför flytträtten ett tillfälle för dig att se över möjligheterna för ditt pensionssparande. Har du haft flera arbetsgivare under karriären kan din pension ligga utspridd hos olika pensionsbolag. Då kan det finnas fördelar med att samla pensionen på ett ställe. Förutom att du får en bättre överblick kan du ibland även förbättra dina villkor, och som du vet kan även en liten skillnad i avgift få stor betydelse för den slutliga pensionen.

Finns det några risker med att flytta pensionen?
Ja, och den främsta risken är att du lämnar en lösning som är bra för dig. Att flytta en försäkring är inte samma sak som att flytta en påse med pengar. Det kan finnas skydd kopplade till din lösning som kan gå förlorade vid en flytt. Du kan också ha särskilt förmånliga villkor hos ditt nuvarande bolag. Kolla vad du har och se till att du gör ett smart drag. Ett bra första steg kan vara att logga in på minpension.se för att se var dina tjänstepensioner finns placerade idag. Jämför sedan avgifter, fondutbud och villkor hos olika pensionsbolag. Det kan du bland annat göra hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Om du fortfarande känner dig osäker på ifall du skulle vinna på att flytta din pension kan det vara bra att ta kontakt med en pensionsrådgivare. De flesta pensionsbolag resonerar likt oss på SPP och skulle aldrig rekommendera dig att överge en gynnsam lösning.Med det sagt kan flytträtten om den används rätt, hjälpa dig att göra en riktigt bra affär. Pensionen är för många ett av livets viktigaste sparanden.

*Fond- och depåförsäkringar ingår, men inte traditionella försäkringar.

 

3 tips till dig som överväger att flytta din pension:

 

1. Räkna på avgifterna
Räkna på avgifterna för att ta reda på om flytten kommer löna sig för dig i längden. Om du flyttar för att få en lägre ränta på bolånet eller en rabatt, säkerställ att du även får bra villkor för ditt pensionssparande.

 

2. Lämna inte en gynnsam lösning
Vissa äldre pensionsförsäkringar kan vara särskilt förmånliga för dig som sparare. Kontakta ditt pensionsbolag för att ta reda på vilken lösning du har för pensionen i dag, och hur ditt sparande skulle påverkas av en flytt. Kom också ihåg att se över vad som kommer hända med dina pengar om du dör innan pensionen betalas ut. Det kan finnas skydd för din familj kopplade till pensionen som du riskerar att gå miste om vid en flytt.

 

3. Tänk igenom valen
Hur vill du att ditt sparande ska placeras? Olika pensionsbolag har olika villkor och fondutbud. Tror du att hållbarhet skapar goda förutsättningar för en långsiktig avkastning? Se till att dina pensionspengar investeras i bolag som främjar ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Fundera också på hur aktiv du vill vara, vilken risk i sparandet du föredrar och vilken förvaltningsform som passar dig bäst.

Dela artikeln Till spp.se