Löneväxla dig till bättre pension

Pensionärer som har löneväxlat

Att kunna gå i pension tidigare är något som många drömmer om. För dig som jobbar hos en arbetsgivare som erbjuder löne- eller bonusväxling, alltså att du avstår från en del av din lön eller bonus idag och istället får extra avsatt i pension, så kan drömmen om tidig pension bli verklighet.

Löneväxling är ett förmånligt sätt att spara extra inför pensionen. Tack vare skatteregler kan du som anställd få mer avsatt till pensionen än den lön du avstår. Oftast kan det bli upp till sex procent extra, men det beror på vad din arbetsgivare bestämt. Det är idag också vanligt att din arbetsgivare har valt flera pensionsbolag som du kan välja att löneväxla hos, så hur vet du vilket val som är det bästa?

Avgifterna

En viktig del att ta med i beräkningen är avgifterna, då även små avgifter över tid riskerar att äta upp en rejäl bit av det sparade kapitalet. De vanligaste avgifterna som påverkar ditt löneväxlade kapital är:

– Fondavgiften: Den avgift som går till förvaltningen av fondens kapital.
– Försäkringsavgift: En avgift som tas ut för att paketera löneväxlingen.
– Fast/Årlig avgift: En avgift som leverantören tar ut för att administrera löneväxlingen.

Genom att veta att du inte betalar onödigt höga avgifter säkrar du att så mycket som möjligt av ditt avsatta kapital faktiskt är med och bidrar till att skapa en bättre pension för dig.

Hur pengarna placeras

En annan faktor som allt fler tar hänsyn till är hur pengarna investeras, ofta ur ett hållbarhetsperspektiv. Och många tror att hållbara investeringar kommer med högre avgifter, troligtvis för att man är van vid att ekologiska produkter i matvarubutiker ofta är dyrare. Men när det kommer till hållbart sparande finns det många bra alternativ som faktiskt inte kostar mer, exempelvis världens största gröna obligationsfond (som också är svensk!). Faktum är att hållbarhet och avkastning oftast går hand i hand*. De företag som tar framtidens utmaningar på allvar står också bättre rustade för att bli framtidens vinnare. Då skapas också bättre avkastning för dig som sparare.

Oberoende aktörers rankningar 

För att få en bättre bild av alternativen som finns tillgängliga kan man kolla på vad oberoende aktörer säger. Det finns försäkringsförmedlare som årligen utvärderar fonder, bolag och erbjudanden utifrån en rad olika parametrar. Söderberg & Partners är en av de största och har bland annat gjort en omfattande utvärdering av pensionsbolagens hållbarhetsarbete. Även Max Matthiessen, en av de andra stora förmedlarna, undersöker årligen finansbolagens ansvarsfulla ägande.

Inte för alla

Löneväxling är inte alltid lönsamt för alla, så kolla upp dina möjligheter och hör med din arbetsgivare vad som gäller på just din arbetsplats.

Dela artikeln Till spp.se