Fem anledningar att skjuta på pensionen

Ställ krav på din arbetsgivare

En del har fått se sitt pensionskapital minska i värde i sviterna av coronaviruset. För dig som känner ett behov av eller vill jobba längre för att få en bättre pension finns idag möjligheten. Redan nu har du rätt att jobba fram till 68 års ålder och inom kort kan du arbeta längre än så. För dig som har möjlighet att stanna kvar länge i yrkeslivet kan det bli en guldgruva för pensionen – men det kräver att du ställer en viktig fråga till din arbetsgivare.

Bara ett år extra i arbetslivet kan ge dig många tusenlappar extra varje månad i pension – visst låter det lockande? Men det förutsätter att din arbetsgivare fortsätter att betala in din tjänstepension. Det är nämligen inget krav efter att du passerat 65 utan något som du själv måste säkerställa. Är du dessutom kvinna är det extra betydelsefullt att du ställer den viktiga frågan om din fortsatta pension till chefen. Som kvinna får du nämligen i snitt endast 70 procent av en mans totala pension och ynka 50 procent av tjänstepensionen.

För dig som har möjlighet att arbeta efter 65-årsdagen finns det en mängd ekonomiska fördelar. Om du dessutom kommer överens med din chef om en fortsatt betalning till din tjänstepension blir de ännu fler. Du kommer då att tjäna in mer pengar till din tjänstepension samtidigt som pensionen också växer per månad eftersom den beräknas tas ut under en kortare tid. För varje år som du stannar kvar i arbetslivet kommer du också att tjäna in mer pengar till din allmänna pension.

När slutar då din arbetsgivare betala din tjänstepension?

Det varierar beroende på avtal, men i de flesta fall upphör betalningarna redan vid 65-årsdagen. Samtidigt kommer det snart bli billigare för din chef att ha dig som anställd vilket ger dig en utmärkt position för att förhandla den fortsatta pensionen. Från och med året du fyller 66 kommer nämligen arbetsgivaravgiften för din anställning att sänkas. Du kommer också få del av ett högre jobbskatteavdrag vilket innebär du får en lägre skatt på dina inkomster. Din arbetsgivare skulle alltså behöva betala betydligt mer till en yngre kandidat för att ge er två lika mycket i lön efter skatt. Dessutom har du sannolikt byggt upp värdefull erfarenhet och kompetens inom företaget.

Varför är det då extra viktigt att du som kvinna talar pension med chefen?

Du har säkert hört det förut ”pensionsgapet”. Kvinnor står idag för majoriteten av deltidsarbetet i Sverige och tar ut de flesta vab- och föräldradagarna. Det påverkar den framtida pensionen och skapar stora privatekonomiska klyftor mellan kvinnor och män. Du som kvinna har med andra ord allt att vinna på att försöka maxa din pension. Och att stanna kvar länge i arbetslivet är ett smart sätt. Dessutom behöver ett långt arbetsliv inte bara betyda mer pengar i plånboken. Det kan även ge hälsomässiga vinster – förhoppningsvis kan du som har möjlighet att stanna länge på jobbet också njuta längre av ett roligt och stimulerande arbete.

Så gör du för att skjuta upp din tjänstepension hos SPP

5 fördelar med att skjuta upp pensionen

 1. Mer i pension!
  För varje år du jobbar tjänar du in mer pengar till pensionen. Kommer du överens med din chef om en fortsatt tjänstepension märker du stor skillnad i plånboken.

 2. Superavdraget
  Det förhöjda grundavdraget och jobbskatteavdraget börjar gälla året du fyller 66. Tillsammans ger de en rejält sänkt skatt på din lön.

 3. Hälsovinster
  Många mår bra av socialt utbyte, delaktighet och gemenskap på arbetsplatsen.

 4. Attraktivare på arbetsmarknaden
  Du blir billigare att anställa efter 66, vilket gör dig hetare på arbetsmarknaden.

 5. Smidig övergång till pensionärslivet
  Att trappa ner i arbetstid kan ge en skön övergång till pensionärslivet. Väljer du att jobba och ta ut pension samtidigt beskattas inkomsterna olika.
Dela artikeln Till spp.se