Expertens tips: "så lurar du hjärnan att ta tag i ditt långsiktiga sparande"

De flesta har stenkoll på vad som kommer in på kontot den 25:e varje månad. Betydligt färre vet vad de får i plånboken den dagen de går i pension, eller vart de pengarna kommer ifrån. Vår sparekonom Shoka Åhrman ger sina bästa tips för hur du får pensionskoll redan idag.

De snabba kickarna som våra hjärnor är programmerade att tycka om står ofta i kontrast till den långsiktighet som krävs för att få ihop kapital till en senare period i livet. Ett annat problem är att många helt enkelt ser sparande som någonting tråkigt och oöverskådligt. Men så behöver det inte vara.

– Pensionssparande är ett utmärkt exempel. Väldigt få människor kan säga exakt var deras tjänstepension ligger eller vilka avtal man har – trots att det kanske är ett av de största och viktigaste sparanden man ägnar sig åt, säger SPPs sparekonom Shoka Åhrman.

Tidigare har det varit förenat med höga kostnader att flytta sin tjänstepension  I dag ser situationen annorlunda ut. Bland annat har flyttavgiften sänkts till högst 600 kronor från och med 1 april 2021. Regeländringen gäller för kapital i fondförsäkring eller depåförsäkring utanför kollektivavtal som intjänats efter 1 juli 2007. Det finns även ett lagförslag som innebär att flytträtten kommer utökas ytterligare. I sommar kan det bli möjligt för sparare att även flytta kapital i försäkringar som tecknats före 2007.

Shoka Åhrman hoppas att den utökade flytträtten både ska bidra till mer rörlighet på marknaden och en större möjlighet att påverka den egna privatekonomin.

– Det första du ska göra är att ta ett samlat grepp. Var finns dina besparingar och pensionspengar – och vilka avgifter betalar du utan att ens veta vad de innebär? Därefter kan du ta hjälp av en rådgivare som kan se vad som är värt att flytta eller inte. Ur ett beteendeekonomiskt perspektiv skulle jag säga att ett viktigt steg du kan ta är att samla pensionen på ett ställe. Dels för att få möjlighet till bättre villkor, men också för att det gör sparandet enklare för hjärnan – och roligare på köpet.

Shokas 3 tips inför att samla pensionen:

 1. Ta reda på nuläget
  Logga in på minpension.se och dina sidor på spp.se och skaffa en första överblick. Räkna med att du troligen har tjänstepensionen lite utspridd och se till att få grepp om vilka pensionsbolag som tar hand om den.

 2. Få koll på avgifterna
  Genom att samla din pension på ett och samma ställe kan du ofta sänka dina avgifter, och på så sätt få mer till pensionen. Avgifter så som fondavgift, försäkringsavgift och fast/årlig avgift kan få stor påverkan över tid. Se till att undvika onödigt höga avgifter så att du får rätt sparande, till rätt pris.

 3. Jämför olika pensionsbolag
  Se till att du inte lämnar en försäkring som kan vara bra för just dig. Om pensionssparandet är placerat i fonder kan det vara bra att se över och jämföra utbudet av fonder. Eller om det är ett sparande med garanti, hur hög den garanterade avkastningen är.

  Kom ihåg att ingen borde samla sin pension för samlandets skull, ta hjälp av en professionell rådgivare för att se över om det lönar sig för just dig.

Ta reda på hur du kan samla pensionen hos SPP >>

Dela artikeln Till spp.se