Börja planera pension tidigt

Börja planera pension

Att arbeta, betala skatt och se till att få tjänstepension från sin arbetsgivare är det absolut viktigaste du kan göra för din framtida pension. Men det finns också andra sätt att höja pensionen. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha – oavsett hur långt du har kvar!

Så när ska man egentligen börja pensionsspara, och hur mycket ska man spara?

Känns det som om pensionen ligger ljusår bort ? Oavsett vad kan det vara bra att ägna en tanke åt pensionen. Det finns ingen given åldersgräns för när du bör börja eller kan sluta att planera. En bra start är att göra en prognos för din framtida pension. Och ligger utfallet inte i linje med dina förväntningar är det dags att agera – för det finns sätt att påverka hur stor din pension blir.

Tips för att pensionsspara och påverka pensionen

20-30 år

Pensionen känns ofta väldigt avlägsen i den här åldern, men redan nu finns det saker att börja tänka på. Att snabbt komma ut i arbetslivet och börja heltidsarbeta påverkar din pension positivt. Likaså om du redan i början av karriären ser till att du har tjänstepension från din arbetsgivare så kommer ditt framtida jag att bli evigt tacksam! Arbetar du utomlands behöver du ta reda på vad du får för pension under tiden. Under de här åren är det också smart att starta upp ett eget pensionssparande, även om det bara rör sig om en hundralapp i månaden (många bäckar små!).


31-40 år

Se till att ha koll på hur din premie- och tjänstepension är placerad. Lite högre risk brukar löna sig då du har många år kvar till pension. Ha också koll på avgifterna du betalar, en liten skillnad i avgift kan få stor påverkan på din pension. Om du inte redan börjat pensionsspara privat så är det dags att dra igång nu. Det finns flera bra och enkla sparformer att välja mellan, exempelvis Investeringssparkonto och Kapitalförsäkring. Att vara föräldraledig eller arbeta deltid påverkar hur pensionen kommer att se ut. Om du och din partner väljer att inte dela lika på föräldraledighet och deltid kan ni kompensera den ena föräldern genom att föra över premiepension eller starta ett extra sparande. Fundera även på om du behöver ha ett återbetalningsskydd eller annan typ av skydd för din familj om något skulle hända dig.

Dela artikeln Till spp.se