Hur påverkas din framtida pension om du byter jobb, går ner i arbetstid eller blir arbetslös? Här kan du läsa om vad som är bra att tänka på om din arbetssituation förändras.
Du har kommit ut på arbetsmarknaden och du har då troligtvis också börjat få lön. Skönt! Kanske känns pensionen avlägsen, men att skaffa ett eget sparande till pension är ändå en god idé. Ju tidigare du börjar spara desto större möjlighet att få en bra pension. Några hundralappar i månaden kan ge ett ordentligt tillskott i framtiden.
Tjänstepension, eller avtalspension som det också kallas, innebär att arbetsgivaren löpande betalar in pengar som betalas ut när de anställda går i pension.
Idag får de flesta själva välja förvaltningsform (fondförsäkring eller traditionell försäkring) och förvaltare för hela eller delar av sin tjänstepension. Utnyttja det!
Arbetsgivare som har ett kollektivavtal betalar varje månad in en pensionspeng för de anställda. Arbetsgivare utan kollektivavtal har inte skyldighet att teckna tjänstepension till sina anställda, men många gör det ändå.
På sikt kan det bli ekonomiskt märkbart om din arbetsgivare inte hör till dem som betalar in tjänstepension. Om du inte redan har tjänstepension kan det vara läge att ta upp frågan med din arbetsgivare exempelvis när du löneförhandlar.
Ingår inte tjänstepension i ditt avtal är det ännu viktigare att du sparar till din pension själv.
Kontakta oss om du vill starta ett eget pensionssparande eller läs mer här.
Förhoppningsvis leder ett nytt jobb till lite högre lön vilket kan ge större möjligheter att spara privat. Starta ett sparande till pension om du inte redan har ett. Ju tidigare du börjar spara desto bättre.
Kolla upp dina pensionsförmåner på din nya arbetsplats. Du bör få minst samma pensionsförmåner som på din senaste arbetsplats. Om du inte får det måste du betrakta det som sänkt lön. Undersök om arbetsgivaren kan tänka sig att börja betala in tjänstepension för din räkning.
Har du haft flera arbetsgivare som har betalat in tjänstepension kan det hända att du kommer att få tjänstepension från mer än ett håll när du går i pension. Skaffa dig en samlad bild av din pension och gör prognoser på minPension.se.
När du börjar pluggar får du troligtvis lite mindre pengar att röra dig med när du hade en månadslön. Det kan då vara läge att anpassa det egna sparandet efter den nya situationen. Men det är viktigt att inte lägga ner det egna pensionssparandet utan att i så fall sänka beloppet till en rimlig nivå. Börja pensionsspara om du inte redan gör det.
Bidragsdelen av studiemedlet är pensionsgrundande. Men däremot inte lånedelen. Läs mer här!
Om du börjar plugga efter att ha jobbat avbryter de flesta arbetsgivare sin inbetalning till tjänstepensionen. I vissa avtal kan du dock komma överens om att inbetalningarna ska fortsätta. Kolla med din arbetsgivare eller med facket vad som gäller för dig.
Ofta finns det någon typ av försäkring kopplad till din tjänstepension, till exempel sjukvårdsförsäkring. När du börjar plugga upphör i många fall detta försäkringsskydd. Kolla med din arbetsgivare eller facket vad som gäller och se till att teckna egna försäkringar som ersätter de du förlorar.
Om du går ner i arbetstid påverkas troligtvis din lön och du kan behöva anpassa ditt sparande till pensionen därefter. Med en lägre inkomst kan det kanske till och med vara lockande att pausa pensionssparandet. Men i det läget är det än viktigare att spara själv eftersom inbetalningarna till din allmänna pension och till eventuell tjänstepension också påverkas.
Om du går ner i arbetstid, och därmed får en lägre inkomst, påverkas också din tjänstepension eftersom den i regel är inkomstgrundad.
Starta ett eget sparande. Den allmänna pensionen är grundad på det du tjänar när du arbetar i Sverige. Du som arbetar utanför Sverige, eller får lön i ett annat land än Sverige, tjänar alltså inte in någon svensk pension. Kolla upp vad som gäller i det land du befinner dig i. Kolla också med din arbetsgivare vad som gäller för din arbetsplats och för dig. Om du inte tjänar in någon tjänstepension är det extra viktigt att starta ett eget sparande till pension.
Du kan ha kvar din tjänstepension i SPP endast om du är anställd av en svensk arbetsgivare. Du kan inte ha kvar din svenska tjänstepension om du är anställd på ett dotterbolag baserat i ett annat land än i Sverige. Många arbetsgivare tecknar då en kompletterande försäkring som täcker för förlust av svensk tjänstepension och allmän pension. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig.
Det kan av olika skäl vara tufft att bli av med jobbet, inte minst ekonomiskt. Kanske börjar du fundera över din framtida ekonomi och pension – en bra grej är att ersättningen från arbetslöshetskassan i de flesta fall är pensionsgrundande.
Som arbetslös är det viktigt att tänka på att din pensionsinbetalning, eftersom den är kopplad till inkomst, i många fall sänks och i värsta fall uteblir helt. I det läget är det viktigt att satsa på ett eget sparande till pensionen även om det kanske känns tufft. Tänk på att små summor och kontinuitet är betydligt bättre än att inte spara alls.
Om du blir arbetslös finns det inte längre någon arbetsgivare som betalar in pengar till din tjänstepension. Ofta ingår också andra försäkringar i tjänstepensionen som då också påverkas. Kolla med din före detta arbetsgivare eller facket vad som gäller för dig. De pengar du tidigare tjänat in ligger dock självklart kvar.
Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?
Tack för din kommentar!