Du byter jobb

Att byta jobb innebär inte bara en ny arbetsplats och nya kollegor, det kan också medföra förändrade förmåner. Ta redan på hur tjänstepensionen ser ut hos din nya arbetsgivare. Har du fått en löneförhöjning? Då kan det vara läge att spara lite extra varje månad till pensionen. 

Om din arbetsgivare inte betalar in till tjänstepension

Om din nya arbetsgivare inte betalar in till tjänstepension alls ska du betrakta det som sänkt lön. Tänk på det när det är dags för löneförhandling. Kanske kan du förhandla till dig en högre lön så att du kan spara lite mer i ett eget pensionssparande som kompensation. 

Påverkas min tjänstepension om jag byter jobb?

Det du redan tjänat in till tjänstepension finns kvar. Du förlorar alltså inga pensionspengar när du byter jobb. Däremot kan det vara så att din nya arbetsgivare har ett annat avtal, eller inte betalar in till tjänstepension alls. Kolla därför upp hur din nya pensionssituation kommer att se ut så att du inte åker på onödiga överraskningar.  

Ett tips är att först ta reda på hur din tjänstepension ser ut idag så att du kan jämföra det mot den du kommer att få.  

Påverka pensionen

Starta ett eget sparande

Om du inte redan har ett eget pensionssparande kan det vara bra att starta ett nu. Har du ett eget sparande kan du öka insättningen till sparandet om du fått en löneförhöjning. 

Är löneväxling för dig?

Tjänar du över 51 245 kronor i månaden och din arbetsgivare erbjuder löneväxlig har du möjlighet att byta en del av din bruttolön mot en högre inbetalning till tjänstepensionen. 

Pension från flera jobb?

Om du har bytt arbetsgivare flera gånger kan det innebära att du har pensionspengar hos olika bolag. Samla din tjänstepension hos ett och samma försäkringsbolag för att få en bättre överblick.