Du blir arbetslös

Det kan av olika skäl vara tufft att bli av med jobbet, inte minst ekonomiskt. Om och hur din pension kommer att påverkas beror på många faktorer framför allt hur länge du är utan arbete. En bra grej att veta är att ersättning från A-kassan i de flesta fall är pensionsgrundande.  

Är A-kassa pensionsgrundande?

Om du blir arbetslös och får A-kassa ska du deklarera denna som inkomst, då räknas din A-kassa som pensionsgrundande för det allmänna pensionssystemet. Det innebär att du fortsätter tjäna in pengar till din allmänna pension. Bra va! 

Hur påverkas min tjänstepension om jag blir arbetslös?

Tjänstepensionen som du redan tjänat in får du såklart behålla däremot kommer din arbetsgivare att sluta betala in nya pengar. Även andra försäkringar som varit kopplade till din anställning kan komma att upphöra.  

Om du är osäker på vad som gäller för dig tycker vi att du ska kolla med din arbetsgivare eller facket. 

Eget pensionssparande

Om du har möjligt att spara pengar trots att du förlorat jobbet är det en god idé så att du till exempel har en buffert vid oförutsedda utgifter.  

Arbetslös hela livet?

Om du arbetat väldigt lite, eller inte alls, få du garantipension. Det är en del av den allmänna pensionen som kommer från staten. 

Planera pensionen

Att planera för pensionen kan ge dig en grund för din ekonomiska framtid. Oavsett hur gammal du är så har vi tipsen för dig!