Du börjar plugga

Att bli student kommer kanske innebära att du får lite mindre pengar att röra dig med under några år. Hur mycket det kommer att påverka pensionen beror såklart på många olika faktorer. Men bra att veta är att det finns sätt att spara i kapp när du är klar med dina studier. 

Hur påverkas tjänstepensionen av mina studier?

Då din tjänstepension är baserad på hur mycket du arbetar och tjänar är det troligt att dina avsättningar bli mindre eller upphöra helt under dina studier. Hur mycket din pension kommer att påverkas beror på om du är tjänstledig eller inte, samt till vilken grad. 

Vanligtvis avbryter arbetsgivaren helt sina inbetalningar din tjänstepension under tiden du är tjänstledig. I vissa fall kan du däremot komma överens om att inbetalningarna ska fortsätta. 

Om du planerar att studera på halv- eller deltid får du vanligtvis insättningar motsvarande hur mycket du arbetar. 

Om du har någon typ av försäkring kopplad till din tjänstepension, exempelvis sjukvårdsförsäkring, kan även dessa upphöra att gälla. Om så är fallet kan det vara bra att teckna egna försäkringar som kompensation. 

Om du känner dig osäker på vad som gäller för just dig tycker vi att du ska vända dig till din arbetsgivare eller till facket. 

Bidragsdelen av studiemedlet är pensionsgrundande. Däremot inte lånet. Läs mer om hur det fungerar hos CSN. 

Eget pensionssparande

Låt inte ett avbrott i arbetslivet vara en anledning till att sluta spara pengar. Hitta en sparform som passar din livsituation!

Kom ikapp med sparandet

Några år av studier kan innebära mindre insättningar till din pension men det finns flera sätt för dig att komma ikapp när du börjar arbeta.

Planera pensionen

Det är aldrig för tidigt, och sällan för sent, att  börja planera för pensionen. Här kan du läsa tipsen för just din ålder!