Ny på arbetsmarknaden

Att börja jobba är ett stort steg i livet och även om det är långt kvar är det också ett bra tillfälle att börja tänka på pensionen. Din pension består av flera delar och du kan påverka hur mycket du får i framtiden. 

Har du tjänstepension?

Tjänstepension är den del av pensionen som din arbetsgivare betalar in till dig.  Din pension består av flera delar och du kan påverka hur mycket du får i framtiden. Tjänstepension utgör till exempel en stor del av din totala pension och att starta ett sparande redan som ung kan vara avgörande för hur du kan njuta av din pension i framtiden.  Fråga din arbetsgivare om du har rätt till tjänstepension och om den är kollektivavtalad eller individuell.

Du får inte tjänstepension

Om din arbetsgivare inte betalar in till pension är det bra att själv spara lite extra i ett privat pensionssparande. Kanske kan du förhandla dig till lite högre lön som du sedan kan spara privat till pension.

När börjar man få tjänstepension?

Vanligtvis börjar man tjäna in till tjänstepension från att man fyllt 25. Det kan däremot variera lite beroende på vilket avtal du tillhör.

Allmän pension

Alla som arbetar och betalar skatt i Sverige tjänar in till allmän pension. Det innebär att även ditt första jobb är pensionsgrundande. 

Kollektivavtal eller individuell tjänstepension

Har du kollektivavtal får du pensionsinsättning av din arbetsgivare. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan du ändå få en individuell tjänstepension men då kanske du behöver förhandla om det. 

Eget pensionssparande

Som ung har du en stor fördel – tid. Ju tidigare du börjar spara, desto mer pengar kan du få i pension. 

Påverka pensionen

Det finns flera sätt för dig att påverka pensionen så att du får leva ditt drömliv när det väl är dags!

Bli pensionsklok!

Ju tidigare du lär dig om pensionens olika delar desto större möjlighet har du att påverka.