Du går ner i arbetstid

Är du inne i en period i livet då du behöver arbeta lite mindre? Då kan det vara bra att känna till att en minskad inkomst även innebär mindre till pension. Som tur är finns det några sätt att spara i kapp när du börjar arbeta heltid igen.  

Påverkas min allmänna pension?

Även din allmänna pension baseras på din inkomst och kommer därför att påverkas. Ett undantag är om du tjänar över 50 000 kr per månad även efter du gått ner i arbetstid. Då har du nämligen nått inkomsttaket för den allmänna pensionen, inkomster över är alltså inte pensionsgrundande. 

Hur påverkas tjänstepensionen om jag går ner i arbetstid?

Det finns flera anledningar att vilja gå ner i arbetstid, de vanligaste brukar vara för att vara hemma med barn eller för att studera. Under tiden du går ner i arbetstid eller är tjänstledig innebär det såklart även en minskad lön vilket i sin tur ger en mindre insättning till din tjänstepension. Din pension kommer påverkas beroende av hur mycket du väljer att gå ner i arbetstid och under hur lång tid. 

Hur kan jag komma ikapp med mitt sparande?

Starta ett eget sparande

När du har möjlighet att spara pengar igen erbjuder vi på SPP flera sparformer. Hitta rätt sparande för just dig och fler tips på hur du kommer igång!

Planera pensionen

Lägg en grund för framtiden genom att planera för pensionen redan nu. Det är aldrig för tidigt och sällan för sent att ta det i det!

Samla och flytta pensionen

Har du pension från flera arbetsgivare? Att samla pensionen på samma ställe kan ge dig sänkta avgifter. Det är en av flera fördelar.