Du arbetar utomlands

En anställning utanför Sverige kan innebära att du behöver ta lite större ansvar över din pension. Kolla upp vad som gäller innan flyttlasset går kommer ge dig trygghet inför dina framtida äventyr.

Hur påverkas tjänstepensionen av utlandsarbete?

Om du arbetat några år i Sverige och redan tjänat in till din tjänstepension finns pengarna kvar hos försäringsbolaget. Du förlorar alltså inga pensionspengar när du flyttar utomlands. Däremot kan framtida insättningar påverkas av din nya arbetsgivares avtal och din anställningsform. 

Svensk arbetsgivare

Om du fortsätter arbeta för en svensk arbetsgivare men är baserad i utlandet har du i de flesta fall kvar din tjänstepension. Andra regler kan däremot gälla om du exempelvis blir anställd i ett utländskt dotterbolag. Kolla med din arbetsgivare vad som kommer att gälla för dig. I vissa fall finns det möjlighet att få kompensation från arbetsgivaren för förlorad tjänste- och allmän pension. 

Utländsk arbetsgivare

Arbetsgivare registrerade utanför Sverige har egna avtal att följa. Kolla upp vad som kommer att gälla för dig innan du skriver kontrakt. Om du inte får någon pension är det bra att kompensera för detta i ett privat pensionssparande.

Tjänar jag in till allmän pension om jag arbetar utanför Sverige?

många fall ja! Det beror på vilken anställningsform du kommer att ha samt vilket land du arbetar i. Primärt är din allmänna pension grundad på det du tjänar när du arbetar i Sverige, men kan även fortsätta att upprätthållas under en viss tid av utlandsarbete. Om det inte är möjligt att tjäna in till allmän pension i Sverige så tjänar du in till pension i det landet du arbetar i.  

Vad händer om jag inte har tjänstepension?

En del arbetsgivare utomlands som inte erbjuder tjänstepension kan kompensera dig för detta. Fråga din arbetsgivare vad som gäller för dig. Om du inte kommer bli kompenserad är det bra om du själv spara pengar till pensionen. 

Så kan du påverka pensionen

Starta ett eget sparande

Oavsett om du har tjänstepension eller inte är det bra att ha ett eget sparande för att boosta din framtida lön. Hitta rätt sparform för dig! 

Fler sätt att påverka

Det finns fler saker du kan göra för att påverka din pension. Gör smarta val och planera i förväg så kan du ge dig själv en framtid att se fram emot.

Planer pension efter ålder

Är du 60, 70, 80 eller 90-talist? Det är aldrig för tidigt och sällan för sent att ta tag i pensionen. Vi har tipsen för alla åldrar!