Trygg tjänstepension för ägare med anställda

Tänk långsiktigt. Tänk ekonomisk trygghet. Låt oss guida dig till en tjänstepension som sätter ditt företag och dina anställda i fokus.

 • Färdiga paket eller skräddarsydd lösning
 • Licensierad rådgivning 
 • Enkel administration

Vad ingår i en tjänstepension?

Tjänstepension har ofta två delar: sparande och försäkringar. Sparandet ger pengar att leva av som pensionär. Försäkringarna skyddar dina anställdas ekonomi, till exempel vid långvarig sjukdom.

Vad är värdet för ditt företag?

Ditt företag får en tjänstepension som är enkel att administrera och möjighet till personlig rådgivning. Dina anställda får ett sparande med återbetalningsskydd som hanteras med enkla digitala tjänster. 

Varför välja SPP?

Våra förtegasrådgivare är licensierade och specialister på pension samt små och medelstora företag. Vi erbjuder ett hållbarhetsgranskat sparande till låga avgifter, som tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter. 

Jämför våra paket eller skräddarsy en lösning

 • Tjänstepensionens delar

  Spar

  Spar & trygg

  Spar & trygg plus

  Flexibel lösning

 • Det här är dina pengar som du får när du slutar jobba. Hur mycket det blir baseras på hur mycket som sätts av till din tjänstepension under arbetslivet och hur pengarna förvaltats. 

 • Detta är din familjs del av din pension om du skulle dö. De sparade pensionspengarna betalas ut till förmånstagarna vid dödsfall om det fortfarande finns pension kvar. Om inget annat har anmälts till SPP är förmånstagarna i första hand den anställdes make/sambo och i andra hand barn.

 • Din trygghet om du blir sjuk eller skadad. Om du eller någon av dina anställda blir långvarigt sjuk och berättigad till ersättning från Försäkringskassan, går SPP in och betalar in premien till tjänstepensionen, helt eller delvis, efter en karenstid på 90 dagar. Hur mycket SPP betalar beror på graden av den anställdes arbetsoförmåga.

 • Extra ersättning vid långvarig sjukdom. Om du eller någon av dina anställda blir sjuk eller arbetsskadad i mer än 90 dagar ger sjukförsäkringen en bestämd summa pengar utbetald varje månad som extra inkomst. Villkoret är att den som är sjuk samtidigt är berättigad till ersättning från Försäkringskassan. 

 • För att erbjuda tjänstepension som liknar ITP1 behöver paketet också innehålla något som heter Flexpension. Flexpension är en förmån som ingår i de flesta kollektivavtal och som innebär att arbetsgivaren gör en extra avsättning till din tjänstepension. 

  I det vårt färdiga paket är flexpensionen 1%. Du kan ändra procentsatsen när du vill.

 • Vill du att dina anställda ska få möjlighet att maximera chansen till en bra pension? I sådana fall ska du erbjuda rådgivning. Då får varje enskild anställd personlig hjälp av våra individrådgivare. En uppskattad förmån!

Bra att veta innan du väljer paket

 • Spar – perfekt start och för dig som vill komma igång med pensionssparande.
 • Spar & trygg – 7 av 10 kunder utan kollektivavtal har tecknat det här paketet.
 • Spar & trygg plus – ger lite mer i pension och liknar ITP1, den tjänstepension som många anställda har.

Kom i håg! Du kan alltid lägga till och justera dina val efter hand. Våra rådgivare hjälper dig!

Licensierade rådgivning

Hos oss är råden alltid nära. Du är alltd välkommen att bolla pension, utdelning eller till exempel lön.

Noga utvalda fonder till låga avgifter

Hundra procent av våra fonder granskas utifrån sociala och miljömässiga faktorer. Välj fonder själv eller få hjälp, genom vår entrélösning.

Spara tid med enkel administration

Förenkla vardagen får både dig och dina anställda med våra digitala verktyg.

Det här ingår alltid

Rabatt på juridisk rådgivning

Specialpris på juridisk hjälp via vår partner Lexly, till exempel kostnadsfri rådgivning och 20 procent på avtal online.

SPP Bostadskö

Du som pensionssparar hos kan stå i kö för våra hyresrätter i Helsingborg, Malmö, Södertälje, Märsta och Stockholm.

Pensionssparande som passar alla

Sparande till pensionen är grunden i alla våra tjänstepensionslösningar. När dina anställda får tjänstepension kan de själva bestämma vilken risk de vill ta och hur aktiva de vill vara. Om de inte väljer något, får de en traditionell försäkring med låga avgifter. Med vårt hållbarhetsfokus, får de som vill vara aktiva, tillgång ett noga utvalt fondutbud till låga avgifter som främjar eller har hållbarhet som mål.

Tjänstepension med komplett skydd

Grunden i alla tjänstepensionslösningar är så klart alltid sparandet till pensionen. Förutom det finns det försäkringar som ser till att trygga dina anställdas framtida ekonomi.

Varför är försäkringar viktiga?

Utan tjänstepension har dina anställda sämre skydd jämfört med många som omfattas av ett kollektivavtal. Här nedan hittar du de vanligaste försäkringarna och trygghetsmomenten som våra kunder väljer. Tips! Vill du inte välja men ändå få allt det viktigaste?

Trygghet för företaget och dina anställda

Att bli långvarigt sjuk innebär alltså ett stort ekonomiskt bortfall, särskilt om det innebär att du måste pausa företagets verksamhet vilket gör att möjligheten till utdelning minskar eller försvinner. 

När du startar ett tjänstepensionssparande så kan du välja till en sjukförsäkring till denna.

Sjukförsäkringen kompenserar dig för inkomstbortfallet som uppstår när du blir sjuk mer än 90 dagar. Den kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan, så att din inkomst hamnar på  till exempel 90 procent av din normala lön.

Premiebefrielseförsäkringen skyddar din framtida pension. Om du blir så sjuk eller skadad att du inte längre kan ser premiebefrielseförsäkringen till att garantera fortsatt inbetalning av din pensionspremie, om det behövs ända fram till din pension, eller annars fram till dess att du kan börja arbeta igen. 

Även här är karenstiden 90 dagar.   

Återbetalningsskydd är en form av efterlevande­skydd som innebär att din familj får ta del av dina pensionspengar om du skulle dö. Hur mycket pengar familjen får beror på hur mycket kapital du har sparat till pensionen.

Efterlevandepension är en anna typ av efterlevandeskydd som är bra att känna till och som kan vara en trygghet för dig och dina närstående. Det innebär att dina förmånstagare, vanligtvis din maka/make/sambo/barn, har rätt till efterlevandepension om du dör. Utbetalningstiden är normalt 5 år, men den du satt som förmånstagare kan välja en längre utbetalningstid också.

Friska medarbetare med SPP Hälsa

Med vår extra förmånliga hälsokoncept med sjukvårdsförsäkring får du och dina anställda snabb tillgång till kvalificerad vård och behandling och kan snabbt komma tillbaka i arbete.

 • Snabb vård och snabbt tillbaka i arbete
 • Hjälp med att förebygga ohälsa
 • Stöd för ditt rehabiliteringsansvar

Du har två val – färdigt paket eller skräddarsytt med rådgivning

Snabbt enkelt och redo att signera

 • Välj mellan tre populära paket
 • Fyll i dina uppgifter
 • Få ditt pris och signera

Ta hjälp av en företagsrådgivare

 • Få hjälp att välja paket eller skräddarsy egen lösning
 • Få råd om både tjänstepension och kassaplacering
 • Framtidsplanering baserad på dina mål

Frågor och svar om tjänstepension


 • Oavsett om du driver en enskild firma eller ett stort bolag med verksamhet i flera länder, så har vi på SPP en tjänstepensionsplan som passar ditt företags behov.

  Vi erbjuder färdiga pensionspaket så att du kan komma igång direkt med din tjänstepension här på vår webb och skräddarsydda lösningar som våra licensierade företagsrådgivare hjälper dig med.

  Du är välkommen att kontakta oss redan idag så hjälper vi dig att hitta den bästa tjänstepensionsplanen för dig och ditt företag.

 • Har ditt företag inget kollektivavtal är det du som arbetsgivare som bestämmer hur mycket som ska sättas av till tjänstepensionen. 

  När man diskuterar tjänstepension är det ganska vanligt att referera till ”motsvarande nivå som i kollektivavtal”. Men hur mycket är det?

  För privatanställda tjänstemän med kollektivavtal ligger pensionspremien som grund på 4,5% av bruttolönen, upp till 7,5 basbelopp (2024: 571 500 kr) och sedan på 30% av lönen utöver detta. Det beror på att det finns ett tak för den allmänna pensionen och att man sedan velat kompensera höginkomsttagarna, så att skillnaden mellan lön och pension inte blir för stor.

 • Som företagare och arbetsgivare vill du säkert minimera den tid som går åt till administration. Se därför till att den pensionsleverantör du väljer erbjuder smidig hantering med digitala fakturor och en digital tjänst för att rapportera ändringar av lön på ett enkelt sätt.

  Titta också på förhållandet mellan servicenivå och kostnader. Vill dina anställda ha rådgivning varje år eller föredrar de lägre avgifter så att så mycket som möjligt av premien går till sparande?

  Försäkra dig om att det finns förvaltningsalternativ som passar alla. Bäst är om det finns både traditionell förvaltning – som ger en viss garanti på sparkapitalet – och ett brett utbud av fonder med olika karaktär.

 • Löneväxling innebär att dina anställda byter en del av sin bruttolön mot tjänstepension. Det kan vara ett sätt att pensionsspara för den med hög lön. 

  Men som arbetsgivare är det vanligt att dra sig för att erbjuda förmånen till sina anställda, trots att löneväxling inte kostar något för företaget, helt enkelt för att administrationen är för krånglig. 

  Därför har vi på SPP utvecklat en digital tjänst som tar hand om alla belopp och ser till att det blir rätt, så att du enkelt kan erbjuda förmånen till dina medarbetare.

  Läs mer om löneväxling och fördelarna

 • På inloggade sidor kan medarbetarna få en översikt över sitt sparande. De kan kan bland annat ta del av sitt årsbesked, uppdatera kontaktuppgifter och se storleken på pensionskapitalet. 

  Den som har fondförsäkring kan också enkelt byta fonder.

  De här tjänsterna ingår för dina anställda

  • Enkla, digitala tjänster och guider.​
  • Hållbart sparande.​
  • ​Tillgång till SPP Bostadskö​.
  • Rabatt på juridisk hjälp via Lexly.
  • Nyheter, tips och påminnelser.