Självkänsla i fokus för två vinnare av stipendiet Klart du kan

Man tittar ut över vatten

Ett sommarläger där unga får bygga upp sin självkänsla och en mötesplats för hbtq+-personer. Att få vara sig själv är den gemensamma nämnaren för två av årets mottagare av SPPs stipendium Klart du kan.

Arne Falkbäck, grundare av Våga va' dig själv!!! är entusiastisk när han svarar på SPPs frågor. Årets första Våga va' dig själv!!!-läger drar igång den 13e juni, och därefter väntar sju lägerperioder fram till mitten på augusti.

- Klart du kan-stipendiet betyder såklart mycket för Våga va' dig själv!!!. Ett år som detta har vi som alla andra påverkats av coronakrisen, men vi har på ett mirakulöst sätt kunnat fullfölja ledarutbildningar och är nu redo för kommande läger. Det gör stor skillnad för de cirka 200 deltagare som kommer till oss i sommar.

Under dagarna i Vettra vid Vätterns norra skärgård får ungdomarna göra aktiviteter som stärker deras självkänsla och självförtroende, i tillägg till klassiska lägeraktiviteter som brännbolls- eller fotbollsmatcher förstås. Grundtanken är att alla ska våga vara sig själva och bidra proaktivt till att motverka mobbning.

- Vi vill skapa ett sammanhang som gör bestående skillnad i de ungas liv. Vi har skapat aktiviteter som gör att barnen växer inifrån. Att få stå i centrum, att bli lyssnad på eller själv få leda en grupp kompisar i en aktivitet är extremt stärkande. Lägret kan för många vara en ventil för gömda känslor eller en plats där ingen dömer dem, säger Arne.

Lägerverksamheten startades efter att Arne och hans fru Lenas dotter själv tog livet av sig, bara 13 år gammal, efter att ha blivit sexuellt trakasserad, hånad och slagen i skolan.

- Under pandemin och oroligheterna i världen ser vi en ökning av psykisk ohälsa. Vi har gjort allt vi kan för att kunna genomföra lägren inom ramen av Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. För kan vi göra något för att hjälpa en enda unge som är i samma situation som vår Linda var så gör vi det, säger grundaren Lena Falkbäck.

Även stipendiets andra mottagare, Fryshuset, arbetar aktivt mot psykisk ohälsa. Deras projekt Queer the space är en fysisk mötesplats och en digital plattform för unga hbtq+-personer. Studier visar att unga hbtq+-personer löper nästan dubbelt så stor risk för depression och ångestproblematik som unga heterosexuella och diskriminering och mobbing skapar ett behov av trygga och inkluderande mötesplatser.

- Att få stöd från Klart du kan har bidragit till att vi kan hålla projektet igång och erbjuda en trygg och utvecklande mötesplats för unga hbtq+-personer. Vi kan nu få till bra workshopledare på våra kreativa aktiviteter, göra roliga utflykter och fortsätta det digitala arbetet med ungdomarna, betonar Andreas Bjurefors, verksamhetsansvarig för Maria ungdomsklubb Fryshuset & Fryschillet.

Verksamheten skapades på initiativ av två unga transpersoner som själva fått uppleva den utsatthet och behandling som många inom hbtq+-spektrat drabbas av. Tillsammans lyckades de få med sig personal på Fryshuset för att tillmötesgå behovet av trygga mötesplatser för målgruppen. Projekten Våga va' dig själv!!! och Queer the space tilldelas 50,000 kronor var från Klart du kan.

Övriga mottagare våren 2020 är "Resan mot ett fossilfritt liv", Hittarps IKs projekt "Framtidens ledarskap via jämlikt mentorskapsprogram" samt Attention Stockholms arbete med att skapa en digital plattform för inkludering och utveckling för unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Om Klart du kan

Stipendiet Klart du kan har funnits sedan år 2010, då pensionsbolaget SPP bestämde sig för att skifta fokus för sina donationer från större, etablerade organisationer till lokala initiativ som kan göra världen lite bättre. Under åren har en mängd olika stipendiater tilldelats priset och för SPP är stipendiet ett verktyg för att stötta mångfalden i ideellt engagemang.

- Det är jätteroligt att kunna bidra till dessa viktiga ideella projekt som vi ser i Klart du kans lista över pristagare genom åren. Civilsamhället har en oersättlig roll i det svenska samhället och för oss är det oerhört viktigt att vara med och stötta det. Vi letar efter initiativ som gör skillnad och delar våra värderingar, säger SPPs hållbarhetschef Johanna Lundgren Gestlöf.

Klart du kan-stipendiet delas ut två gånger per år, med sista ansökningsdag den 31 mars respektive den 30 september, och stipendiesumman uppgår till maximalt 50 000 kr per stipendiat.

Har du en idé som kan göra världen lite bättre? Här kan du läsa mer och skicka in din ansökan till Klart du kan!

Dela artikeln Till spp.se