Så kan du tjäna på ett hållbart pensionssparande!

Tjäna på ett hållbart sparande

Du har kanske redan hört att de tre “B”na (Biffen, bostaden och bilen) är nycklar för att minska din egen klimatpåverkan? Jag menar att uttrycket missar en viktig hörnsten – ditt pensionssparande. Om jag får låna några minuter av din tid ska jag förklara varför, och hur ditt sparande hos SPP kan göra skillnad!

Ja, det kanske inte låter lika spetsigt med förkortningen “BBBP”, men pensionen är en otroligt viktig del i att som privatperson kunna fatta medvetna beslut. Hälften av pengarna på världens börser är pensionspengar, det kapitalet ger en enorm kraft att påverka.

Bara i Sverige avsätts ca 500 miljoner kronor om dagen av arbetsgivare till din, min och andras tjänstepension. Vad du väljer att göra med din del av den kakan har stor betydelse. För faktum är att pengar i sig varken är goda eller onda – de gör bara vad vi säger åt dem att göra. Och det är vårt ansvar att se till att de hamnar på rätt sida.

SPP har länge jobbat målmedvetet med hållbarhet. För oss handlar hållbarhet om att ta hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekter i varje investeringsbeslut. Vi analyserar 100 procent av våra fonder ur ett hållbarhetsperspektiv och betygsätter deras respektive hållbarhetsnivå, oavsett om de är internt eller externt förvaltade.

Och avkastningen då?

Det finns flera exempel som visar att hållbarhetsmärkta fonder presterar bättre än övriga. Pensionsmyndighetens statistik är ett av dem. Nu när världens ledare enats om de globala hållbarhetsmålen kan vi också se hur nya lagförslag ger flera bolag både hissar och dissar som visar sig i aktiekursen, och vem vill inte investera med de politiska vindarna i ryggen?

Ta bara återvinningsbolaget Tomra som exempel, som är en stor aktör inom pantmaskiner. Bolagets kurs steg kraftigt efter att EU-kommissionen nyligen föreslog en ny lag som skulle innebära att alla medlemsländer måste samla in 90 procent av alla dryckesflaskor i plast vid år 2025.

Kort och gott är ditt pensionssparande en enorm ekonomisk kraft. Så nästa gång du byter nötsteken till en vegobiff, skruvar ner värmen i bostaden och tar på dig cykelhjälmen – passa på att ge dig själv en rejäl klapp på axeln för att du också valt ett sparande med hållbarhetskriterier.

Läs mer om SPPs hållbarhetsarbete

Dela artikeln Till spp.se