Därför tänds mitt hopp när ljuset släcks under Earth Hour

Johanna Lundgren Gestlöf

Lördag den 28 mars 2020 är det återigen dags för världens största klimatmanifestation – Earth Hour. Samtidigt befinner sig stora delar av världen mitt i en av de allvarligaste hälsokriser vi upplevt i modern tid – utbrottet av det nya Coronaviruset (COVID-19).

Mina tankar går till de individer, familjer men också företag och organisationer som på olika sätt drabbas av COVID-19. För er och vår skull kommer jag och SPP att släcka lamporna på lördag och påminna oss om att det finns ljus i mörkret.

Omständigheterna som nu råder saknar motstycke. Det är omöjligt att inte beröra ämnet, även fast det här var tänkt att vara en artikel om klimatet. Trots att det också rapporteras om positiva klimateffekter i spåren av tillfälligt stängda industrier gör omständigheterna det svårt att fullt ut glädjas åt det. Men några saker har återigen blivit tydliga. Världen är benhårt sammankopplad och det går att lösa utmaningar, men det kräver att vi globalt hittar gemensamma lösningar.

FNs 17 hållbarhetsmål fokuserar på såväl global hälsa som på klimatet, och det känns mer akut än någonsin att vi enas för att uppnå dessa mål. För när den efterlängtade dagen kommer då coronakrisen är förbi, finns många andra allvarliga sjukdomar kvar att bota och ett överhängande klimathot att förhindra.

Att släcka lamporna under Earth Hour är en symbolhandling för klimatet. Men det är också ett aktivt stöttande av den globala miljörörelsens kamp för att skydda vår natur. Det är ett sätt för oss, trots tider av isolering, att faktiskt visa på global enighet. En gemensam vilja för den här planeten att gå en ljus framtid till mötes.

Just därför tänker jag släcka mina lampor under lördagens Earth Hour. Så kommer jag titta ut genom fönstret och hoppas på att se tända ljus i mörka rum hos grannarna runtomkring mig. Och likt italienarna som sjungit bort isolering och rädsla från sina balkonger, eller svenskar som gemensamt applåderar sjukvårdspersonal, kommer jag under en timme känna att vi är många som står enade. Att vi ska göra allt vi kan för att stoppa klimathotet, samtidigt som vi tar oss igenom den här krisen och stöttar varandra i återhämtningen på andra sidan. Att det finns ljus i mörkret.

SPPs kontor kommer också att släckas ner. Jag hoppas att ni gör detsamma. Rådet från organisationsgruppen bakom Earth Hour är att följa våra nationella riktlinjer och utöver att släcka ner hemma även uppmärksamma årets event digitalt.

För dig som vill få inspiration och tips kring andra sätt att engagera dig kan du läsa mer här!

Ta hand om dig, om varandra och om vår planet!

Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef SPP

Dela artikeln Till spp.se