Varannan svensk pensionsflytt genomförs utan rådgivning

2022-05-25

Novus har på uppdrag av SPP genomfört en undersökning där svenskar har fått svara på frågor om pensionsflytt.

Det visar sig att en av sex har flyttat sin pension de senaste tre åren och drygt två av tre pensionsflyttar genomförs på individens initiativ. Nästan hälften fick inte en genomgång kring sina försäkringar och familjeskydd i samband med pensionsflytten.

– Det är överraskande och anmärkningsvärt att varannan pensionsflytt genomförs utan en ordentlig genomgång av försäkringarna som flyttas. Många missar att en pensionsförsäkring innehåller försäkringsmoment som skyddar den försäkrade och dennes familj. Det är viktigt att vara medveten om konsekvenserna av en flytt, kommenterar Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Studien visar bland annat att den mest avgörande faktorn till flytt är ett bättre fondutbud följt av lägre avgifter och att förhandla bolåneräntan.

Här kan du ta del av undersökningen:

Rapport - Pensionsflyttare (Novus)

Varannan svensk pensionsflytt genomförs utan rådgivning (pressmeddelande)


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?