Ryssland har invaderat Ukraina – hur påverkar det ditt pensionssparande?

2022-02-25

Det har varit ordentligt skakigt på börsen i början av 2022. Dels på grund av oro för att Ryssland skulle invadera Ukraina, och dels på grund av inflation och oro för hur centralbankerna kommer att agera framåt. Nu har det hänt – Ryssland har invaderat Ukraina. Hur påverkar detta aktie- och fondmarknaden och ditt pensionssparande?

Agera inte i panik

Det allra viktigaste är att inte agera i panik. Ta det lugnt och tänk noga igenom din situation, strategi och hur pass långsiktigt ditt sparande är innan du tar några beslut.

– Jag tror särskilt att unga sparare som inte har varit med om den här typen av börsfall kan drabbas hårt av börspsykologin. Men håll ut, är du ung så har du också tiden på sin sida, säger SPP:s sparekonom Shoka Åhrman.

På kort sikt tror Shoka Åhrman att det fortsatt kommer finnas en risk för att vi kommer ha en slagig börs.

– Sanktioner mot Ryssland och stigande priser på gas och olja kan komma att påverka tillväxten. Den redan problematiska energiförsörjningen i Europa påverkas av invasionen eftersom Ryssland är en stor exportör av både gas och olja.

Vad händer med pensionen?

För SPP:s kunder är pensionen kanske det som oroar mest. Vad händer egentligen med pensionen i tider med ett oroligt börsklimat?

– Tänk på att en stor del av pensionen inte alls finns på börsen. Inkomstpensionen påverkas inte direkt av börsutvecklingen, utan den del som kan vara exponerad mot aktiemarknaden är premiepensionen och tjänstepensionen. Där kan det vara röda siffror nu. Men pensionspengarna är ett sparande på väldigt lång sikt, och över tid har börsen historiskt återhämtat sig, säger Shoka Åhrman.

Mest oroande kan det kännas för de som bara har några år kvar till pensionen. Men även där kan det bästa vara att sitta lugnt i båten.

– Många som pensionssparar har pengarna placerade i traditionell förvaltning och generationsfonder. Där dras risken ner när man närmar sig pensionen och sparandet har en mindre exponering mot aktiemarknaden, säger Shoka Åhrman.

– Pensionen betalas dessutom oftast ut över en längre tid, vilket gör att du bara får en liten summa utbetalad varje månad och att resten av pengarna har möjlighet att växa till sig igen på längre sikt, fortsätter hon.

Läs hela artikeln här


Upplever du informationen på den här sidan som enkel och tydlig?