80 procent av lönen?

Hur mycket kommer du ha att leva på som pensionär? Här är tipsen för dig som vill säkerställa att pensionspengarna tar dig till drömmen. 

 

Checklista för dig som vill optimera pensionen

1. Synka drömmen mot sparandet

Du har förmodligen redan god koll på ditt sparande, men innan du utformar din sparstrategi är det alltid bra att göra en nulägescheck. Surfa in på minpension.se och gör en pensionsprognos för att ta reda på hur stor din framtida pension förväntas bli. 

Går du miste om pengar?

Utforska möjligheten som du har att samla dina pensionspengar för att förbättra dina villkor. 

2. Vässa framtidslönen

Fundera på hur väl beloppet enligt prognosen matchar det liv du ser framför dig som pensionär. Räkna ut hur mycket du behöver spara för att förverkliga din dröm. 

Här är tre tips för att direkt börja påverka din framtida inkomst:

Det finns fler saker du kan göra för att få mer pengar som pensionär:

Har du orken och viljan så kan något jobbår extra visa sig bli en lönsam affär för din pension. Tjänar du som snittet kan ett års extra arbete efter pensionsåldern ge dig mellan 1 300 och 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut. 

Det beror på att du fortsätter tjäna in till din allmänna pension samtidigt som både skatten på lön och pension blir lägre från året du fyller 67 år.

 

På minpension.se kan du använda dig av verktyget uttagsplaneraren för att ta reda på hur olika val för utbetalningen påverkar din framtida inkomst. Fundera på om du vill ta ut dina pengar under en kort eller lång period. 

Tjänstepensionen går normalt att ta ut livsvarigt, så länge du lever, eller under 5,10,15 eller 20 år. I villkoren  kan du se vad som gäller för dig. Tänk på att vissa val du gör för utbetalningen inte går att ändra i efterhand. 

 

 I så fall kan det vara klokt att fundera på hur ni kan göra för att optimera er gemensamma ekonomi. Kanske går ni i pension vid olika tidpunkter och kan dra nytta av att den ena av er fortsätter arbeta?

 

 

Finns trygghet för dina nära?

Se till att du har rätt skydd kopplade till din pension och att de är anpassade efter behoven som du har idag.

6. Se över risken i ditt sparande

Har du valt en risknivå i ditt sparande som känns rätt för dig? Ju mer risk du tar, desto större är chansen för högre avkastning, men också för förluster. När du närmar dig tidpunkten för att ta ut ditt sparande kan det vara smart att minska risken för att skydda dina pengar. Kom samtidigt ihåg att pensionen ska räcka länge och att sparandet ofta har möjlighet att fortsätta utvecklas även under utbetalningstiden.

Reflektera över hur du lever idag

Vilka utgifter och inkomster har du? Ett tips är att testa 90/10-regeln. Lär dig leva på 90 procent av din inkomst och sätt in resterande 10 procent i ett pensionssparande. 

Vanliga frågor

  • Det finns olika regler som gäller för uttag av pension.

    Det här gäller för din allmänna pension

    • Om du är född 1960 kan du börja ta ut din pension vid 62 års ålder.
    • Om du är född 1961 eller 1962 kan du börja ta ut pensionen vid 63 års ålder.
    • För de födda mellan 1963 och 1969 är tidigast åldern för uttag 64 år.

     Mer information om vad som gäller kring din allmänna pension hittar du hos pensionsmyndigheten.se

    Det här gäller för tjänstepensionen

    Det kan variera lite beroende på vilket pensionsbolag du sparar hos. Vanligtvis brukar du ha möjlighet att ta ut pensionen från 55 år. Det gäller också de flesta avtal hos oss på SPP.  Kontakta oss eller bolaget du sparar hos om du funderar över vad som gäller för dig. Du kan också hitta informationen i villkoren. 

    Det här gäller för ditt egna pensionssparande

    Olika regler gäller för när du kan börja ta ut dina pengar. Kontakta din bank eller ditt pensionsbolag om du vill veta mer om vad som gäller för din lösning.

     

  • Här är några tips för dig som vill ta ut din pension tidigare:

    1. Överväg för- och nackdelar. Kom ihåg att ju tidigare du tar ut pensionen, desto lägre blir den. Ett alternativ kanske kan vara deltidspension?

    2.  Ta reda på om pengarna kommer räcka. Logga in på minpension.se för att göra en pensionsprognos. Där kan du också se vilka pensionsbolag som har hand om dina tjänstepensioner. Fundera på om du vill samla din pension hos ett bolag för att underlätta hanteringen av utbetalningen.

    3. Planera dina pensionsuttag. På så vis kan du se till att du får en jämn pensionsinkomst resten av livet. Tänk också på att skatten kan påverkas av hur du tar ut pensionen. Du kan ta hjälp av verktyget uttagsplaneraren för att se hur olika val påverkar din pension. 

    Känner du dig trygg med att du har förutsättningarna på plats för att gå i pension tidigare? Grattis! Kontakta ditt tjänstepensionsbolag för att börja ta ut tjänstepensionen. Din allmänna pension kan du börja ta ut genom att logga in på Pensionsmyndigheten och skicka in din ansökan.