Så maxar du din framtida lön som 90-talist

Och grattis – du har tiden på din sida!

Starta ett sparande

Börja din ekonomiska resa tidigt, precis som när du planerade dina första drag i Game Boy-spelen för att nå dina mål.

Sprid riskerna

Fördela dina slantar som du skulle sätta ihop den ultimata mixskivan.

Sätt ett mål

Ta en paus från ditt TV-serie-maraton och reflektera över dina drömmar.

Sätt igång och låt 90-talsvibbarna guida dig till en ekonomisk high score!

Tre tips: Så maxar du framtidslönen

1. Börja spara – och gör det idag!

Ju tidigare du börjar, desto bättre. Att komma igång med sparande är oftast enkelt. Och du som är ung har alla möjligheter att hjälpa dina pengar att växa.  Ränta på ränta-effekten innebär att även små belopp kan förvandlas till betydande summor med tiden.

2. Visualisera din dröm

Med ett tydligt mål blir det lättare att hålla motivationen uppe. Skapa en plan och spara regelbundet. På så vis får du möjlighet att jämna ut marknadens svängningar över tid. Ett långsiktigt månadssparande i fonder med en lämplig risknivå kan vara en effektiv strategi för att förverkliga din dröm. 

 

3. Lagom är bäst

Har du kommit igång med ditt långsiktiga sparande? Toppen! Men kom ihåg att ditt sparande aldrig får bli en pina. Var realistisk, ditt sparande för framtiden ska inte gå ut över din livskvalité. Se till att anpassa hur mycket du sätter undan efter hur din plånbok se ut just nu och att även spara till dina kortsiktiga mål, exempelvis resor och annat du vill göra.

Kom också ihåg att sparande handlar mycket om en vana. När din livssituation tillåter det kan du lägga undan lite mer. Lev här och nu, men glöm inte bort framtiden!

Du kan också göra fler saker för ditt framtida jag

Logga in på minpension.se för att få koll på din totala pension. Den pension du fått från staten och din pension från olika arbetsgivare. Där kan du också gör en prognos för att se hur stor din framtida pension förväntas bli. Fundera på om beloppet du ser matchar dina drömmar för framtiden eller om du kanske behöver starta ett extra sparande?

Premiepensionen är den del av din allmänna pension som du själv kan påverka. Det kan du göra genom att logga in på Pensionsmyndighetens webbsida och välja fonder. Du kan också låta pengarna ligga kvar i det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

När det gäller tjänstepensionen kan du ofta välja att spara med garanti, i en så kallad traditionell försäkring, eller i fondförsäkring. Väljer du det senare kan du själv välja fonder och påverka ditt sparande. Se till att välja en sparform som passar dig.

Se till att ditt sparande matchar dina värderingar

Välj ett sparande som är granskat utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter. Här kan du läsa mer om varför vi är övertygade om att ansvarstagande och avkastning hänger ihop.

Din pension beror på inkomsterna från hela ditt arbetsliv. Om du väljer att jobba mindre under en kort period behöver det inte påverka din pension särskilt mycket. Men om du jobbar mindre under en längre tid, till exempel för att ta hand om hem och familj, kan det göra skillnad för hur mycket pengar du kommer att ha att röra dig med i framtiden.

Behöver du gå ner i arbetstid kan det vara klokt att överväga att spara lite extra. Din partner kan också hjälpa dig genom att överföra delar av sin premiepension till dig eller starta ett annat sparande åt dig för att kompensera.

Tips om du vill sätta av lite extra

Efterlevandeskydd handlar om att ge trygghet för dina nära om något skulle hända dig. Om ingen är beroende av din pension kan du överväga att välja bort det för att få lite extra pengar i framtiden. Men om du har familj är det viktigt att se till att du har rätt skydd på plats.

Så får du koll på efterlevandeskyddet som är kopplat till din pension

 

Några procent hit eller dit kan verka lite men i det långa loppet kan det göra stor skillnad för din framtida inkomst. Se därför över avgifterna i ditt sparande.  Här kan du testa vår räknesnurra för att se vilken betydelse de faktiskt har.

Vill du växla upp ditt sparande?

Då kan det vara värt att undersöka möjligheten att löneväxla. Det kan passa dig om du tjänar minst 51 245 kronor (2024) i månaden och har en arbetsgivare som erbjuder dig detta. Kan du inte löneväxla? Då kan kapitalförsäkring vara ett alternativ för dig som vill ge sparandet en extra skjuts.

Våga ta risk

För att få en bra avkastning måste du ibland vara beredd att ta risk, och nu när du är ung är den bästa tidpunkten att göra det. Eftersom du har en lång sparhorisont kan marknadens svägningar jämna ut sig med tiden. Men se till att anpassa risken efter din situtation och tiden som är kvar till dess att du behöver pengarna.

Kom ihåg: Kortsiktiga pengar som du inte har råd att riskera ska hållas utanför fond- och aktiemarknaden.


Vad menas egentligen med ränta på ränta?

Snöbollseffekten som får ditt sparande att växa.

Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1000 kronor utan 1050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.