Spara till ditt långsiktiga mål

Genom att spara långsiktigt i en kapitalförsäkring har du möjligheten att skapa din egna ekonomisk frihet. Kanske drömmer du om att utforska världen, köpa din drömbil eller förverkliga din affärsidé.

Kom ihåg att investeringar i fonder innebär en risk.

Förverkliga dina drömmar

Genom att spara på lång sikt får du möjlighet att realisera dina mål och skapa frihet för dig själv

Dra nytta av tiden

Ränta på ränta-effekten innebär att även små belopp kan växa till betydande summor med tiden.

Säkra din ekonomiska framtid

Genom att spara långsiktigt minskar du risken för oväntade ekonomiska svårigheter samtidigt som du skapar möjligheter att förverkliga dina drömmar.

Varför spara i just kapitalförsäkring?

Med en kapitalförsäkring kan du bestämma precis hur och när du vill ha dina pengar. Dessutom är ditt sparande säkrat med ett återbetalningsskydd, vilket kan ge dig en extra trygghet. Du slipper också skatta för varje vinst och betalar istället en årlig schablonskatt. Det innebär att du kan byta placeringar hur ofta du vill.

Vänta inte, börja idag!

Tänk på att tiden är din vän.

Du vet vad de säger - det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Ränta på ränta-effekten betyder att även små belopp kan bli betydande med tiden. Kom ihåg, den bästa dagen att börja var igår, men i dag är näst bäst!

Nå dina drömmar – börja spara!

Exempel på vad ett månadssparande kan ge:

 • Vill du ge dina drömmar en ekonomisk boost?
 • Är du redo att sätta undan 4 000 kronor varje månad i 10 år?
 • Förväntar du dig en årlig avkastning på 5 procent och vill betala högst 0,5 procent i årlig fondavgift?

  Ta steget idag!
  Med dessa förutsättningar kan du se fram emot en summa på ungefär 601 000 kronor om 10 år. Pengar som kan göra dina drömmar till verklighet.
Tänk på att pengar som placeras i fonder både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som rådgivning. Vill du ha en referens för att uppskatta värdeutveckling och avgifter? Se vårt fondutbud och jämför med en fond som passar dig och din önskade risknivå.

Varför spara hos oss?

Avgifterna spelar roll

Vi erbjuder fonder till låga avgifter, från 0,2 procent. 

Hållbarhet i fokus

Alla våra fonder är granskade utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter.

Välj ditt sparande

Välj fonder själv, eller spara i en traditionell förvaltning med garanti.

Kom igång direkt – sätt fart mot drömmen

Välj fonder själv

För dig som gillar att vara aktiv kring dina placeringar. Välj fritt bland över hundra kvalitetsgranskade fonder. Du kan också få förslag på fonder som kan passa din inställning till risk och önskade spartid.

Självkörande sparande

Traditionell försäkring kan passa dig som söker ett bekvämt sparande. Du kan luta dig tillbaka medan våra placeringsexperter sköter förvaltningen. Du är garanterad ett visst belopp vid utbetalning men har samtidigt möjlighet att få mer än så.

En bred palett av fonder

Vi har ett stort utbud av egna och externa fonder. Föredrar du indexnära fonder, nischade fonder eller fonder med extra hållbarhetsfokus? Vi har det du söker.

Tre goda skäl att spara långsiktigt:

 • Det kan handla om resan, festen nästa gång du fyller jämnt eller guldkanten på livet som pensionär.

 • Ränta på ränta handlar om möjligheten som dina pengar har att växa till betydande belopp genom att avkastningen återinveteras. Effekten gör att även små slantar kan förvandlas till rejäla summor. Så funkar det.

 • Det pratas mycket om den kortsiktiga bufferten, pengar som är placerade utan risk och som du snabbt kan komma åt, men även det långsiktiga sparandet är viktigt. Varför? Jo, förutom att det fungerar som ett extra ekonomiskt skyddsnät för eventuella utmaningar längre fram, skapar den förutsättningar för dig att följa dina drömmar  – och inte bara de du har idag, utan också de som du kommer ha i framtiden.

  Du kan helt enkelt göra saker som annars inte skulle vara möjliga.

  Kom igång med ditt sparande

Vill du få en extra motivationspush? Tänk på att ...

I exemplet ovanför har vi utgått från en årlig värdeutveckling på 5 procent. Beloppen är ungefärliga och tar inte hänsyn till avgifter i sparandet.

2 000 kronor kan förvandlas till:

 

135 000 kronor om 5 år

308 000 kronor om 10 år

811 000 kronor om 20 år

5000 kronor kan förvandlas till:

 

339 000 kronor om 5 år

771 000 kronor om 10 år

2 029 000 kronor om 20 år

Ge dig ut på resan du alltid velat göra – spara 500 kronor i månaden i 5 år.

Fixa kontantinsatsen till stugdrömmen – spara 2 000 kronor i månaden i 10 år

Förgyll ditt framtida liv – spara 5 000 kronor i månaden i 20 år.

Vanliga frågor om långsiktigt sparande

 • Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

  Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1000 kronor utan 1050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

  Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.

  Men kom ihåg att det kan svänga. Investeringar i fonder innebär alltid en risk.

  Här kan du komma igång och börja spara långsiktigt.

 • En kapitalförsäkring ger dig möjlighet att spara på ett flexibelt sätt. En fördel är att du kan bestämma hur du vill få dina pengar, till exempel som ett tillskott till din pension varje månad under två år. Du kan också välja att få ut allt på en gång som en klumpsumma.

  En annan fördel med sparformen är att den innehåller ett återbetalningsskydd. Det innebär att om du skulle dö under försäkringstiden kommer 101% av försäkringens värde gå till den person eller de personer du valt som förmånstagare.

  Det kan även vara skönt att slippa tänka på krångel med deklarationen. När pengarna betalas ut till dig är de redan skattade och klara. Du betalar en årlig schablonskatt som är baserad på värdet i försäkringen. 

  Här kan du läsa hur du kommer igång.

 • En av de viktigaste skillnaderna mellan ett investeringssparkonto (ISK) och en kapitalförsäkring är att ett ISK inte är någon försäkring. Det innebär att tillgångarna i ett ISK ägs direkt av dig som kontoinnehavare, medan de i en kapitalförsäkring ägs av ett försäkringsbolag. I en kapitalförsäkring ingår också alltid ett försäkringsmoment. 

  • När du sparar i en kapitalförsäkring ingår ett återbetalningsskydd. Det innebär att du kan välja en valfri förmånstagare, en person som ska få dina pengar om du dör innan de betalas ut. Sparar du i vår kapitalförsäkring går 101 procent av försäkringskapitalet till din valda förmånstagare om du skulle dö under försäkringstiden. Tillgångarna i ett ISK tillfaller istället dödsboet.

  • Med en kapitalförsäkring har du möjlighet att själv styra hur mycket som ska betalas ut åt gången och till vem. Det kan vara bra när du sparar till exempelvis till minderåriga barn eller barnbarn och inte vill att pengarna automatiskt ska bli tillgängliga för barnen på 18-årsdagen.

  • Du kan också styra över utbetalningarna och deras intervaller – du kan t ex välja ett engångsbelopp eller att få utbetalning varje månad under en viss period. Utbetalningar i ett ISK kan endast göras som ett engångsbelopp.

  Kapitalförsäkring och ISK har också likheter. Båda sparformerna ger dig till exempel möjlighet att på ett enkelt sätt spara i fonder. De fungerar också på ett liknande sätt gällande beskattningen. Du betalar en schablonskatt på värdet av tillgångarna och du slipper deklarera varje enskild affär.  


  Här kan du komma igång och spara i ISK

  Här kan du öppna en kapitalförsäkring

 • Skatten som betalas på din kapitalförsäkring  är en schablonskatt. Den ska betalas in varje år oavsett om du har fått någon avkastning på ditt sparande eller inte. Sparar du hos oss på SPP är det vi som betalar in skatten till Skatteverket. Du behöver alltså inte själv deklarera för din kapitalförsäkring.

  Så här räknas skatten ut:
  Schablonskatten är en avkastningsskatt som beräknas på kapitalförsäkringens värde vid årets början och på de insättningar du gör under året. Den siffran multipliceras sedan med statslåneräntan den 30 november året innan, plus 1 procentenhet. Underlaget beskattas sedan med 30%.

  Här kan du komma igång.

 • När du sparar i SPPs kapitalförsäkring ingår ett återbetalningsskydd. Det innebär att om du skulle dö under försäkringstiden kommer 101% av försäkringens värde gå till den person eller de personer du valt som förmånstagare.

  Här kan du komma igång med ditt sparande.

Att tänk på gällande risk

Sparande i fonder har varit en effektiv metod för att få pengar att växa över tid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att framtiden är oviss och att marknader är oberäkneliga. Det finns ingen garanti för avkastning, och värdet på dina investeringar kan både stiga och sjunka. Så var beredd på att det kan gå upp och ner – investera klokt och med medvetenhet om risken.