Få personlig analys och hjälp med framtidsplanering

Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna om tjänstepension för företagare och gjort det så enkelt som möjligt att fatta ett klokt beslut för din och dina anställdas framtid.

SPP ❤️ Driva Eget

Skräddarsydd analys av ditt företags pensionssparande

Vi bjuder Driva Egets följare på en personlig, digital och kostnadsfri analys av företagets pensioner.  

 • Framtidsplanering baserad på dina mål
 • Vägledning om uttagstrategier av pension och hur du kan använda bolaget
 • Rekommendationer om sparande och försäkringar. Hur gör andra företagare?

Räkna på ditt sparande!

Ta hjälp av vår kalkylator och testa med olika belopp och se själv vilken skillnad det blir när du sparar i 5, 10 eller 20 år.

Är det svårt att uppskatta värdeutveckling och avgifter? Se vårt fondutbud och jämför med en fond som passar dig och din önskade risknivå.

Tänk på att pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som någon rådgivning.

Hur mycket är lagom att spara? Räcker det med 500 kronor eller behövs det flera tusenlappar i avsättning? Vår expert Oscar förklarar på 3 minuter hur du kan räkna. 

Varför behöver jag som företagare tjänstepension?

Som egenföretagare måste du själv tänka på tjänstepension för att inte hamna för långt från din drömpension.

 • Du får lägre pension om du bara har allmän pension.
 • Du får större trygghet om något oförutsett skulle hända, till exempel om du blir sjuk eller dör.
 • En bra tjänstepension kan både kan hjälpa dig att behålla kompetens och locka talanger.

Kom igång snabbt med våra färdiga paket!

För dig som driver företag, med eller utan anställda, har vi satt ihop tre paket på de populäraste lösningarna på tjänstepension bland våra kunder. Beställ idag och se ditt pris nästa arbetsdag.

Spar

1 990 kr/mån

Ett paket som innehåller pensionssparande och fortsatt inbetalning till din tjänstepension om du blir sjuk.

 • Månadssparande till pensionen
 • Premiebefrielse
Beställ offertLäs mer

Spar & trygg - väljs av 7 av 10

2 148 kr/mån

Ett paket som innehåller pensionssparande, extra ersättning och fortsatt inbetalning om du blir sjuk. Vanligt val bland våra kunder.

 • Månadssparande till pensionen
 • Premiebefrielse
 • Sjukförsäkring
Beställ offertLäs mer

Spar & trygg plus

2 590 kr/mån

Ett paket som innehåller pensionssparande som liknar ITP1, extra ersättning och fortsatt inbetalning om du blir sjuk.

 • Månadssparande till pensionen
 • Premiebefrielse
 • Sjukförsäkring
 • Flexpension
Beställ offertLäs mer
Prisexemplet avser företagets kostnad för Veronica 32 år som har en månadslön på 43 000 kr.

Vanliga frågor om tjänstepension för företagare

 • Tjänstepension för företagare är ett pensionssparande som du själv ordnar för att kompensera för den tjänstepension som de flesta anställda får från sin arbetsgivare. Du kan spara i en pensionsförsäkring eller i en kapitalförsäkring och göra skatteavdrag för sparandet i din deklaration.

 • Ett vanligt riktmärke är att spara mellan 4,5 till 6 procent av din lön för att det ska motsvara det som anställda med kollektivavtal får. Men är du företagare så är svaret ofta lite mer komplicerat än så. Du kanske inte ens tar ut marknadsmässig lön. Svaret är helt enkelt att du kan bestämma själv hur mycket du vill avsätta. Ett bra tips är att göra en prognos och räkna ut ungefär vilka utgifter du kommer ha och vad du tänker dig för liv som pensionär, och utgår från det.

  Ta gärna hjälp av en av våra företagsrådgivare om du tycker det är svårt.

 • Spar & trygg – så heter den vanligaste tjänstepensionslösningen som SPPs företagskunder väljer. Den är förstavalet för 7 av 10 av våra företagskunder, det visar våra egna siffror.

  Att den här lösningen är så populär bland företagarna beror på att du förutom sparande får samma skydd som du hade haft som anställd genom viktiga försäkringar och försäkringsmoment; sjukförsäkring, premiebefrielse och återbetalningsskydd. Tillsammans tryggar de här tre delarna ekonomin både för dig och ditt företag men även för din familj och dina anställda.

  Läs mer om Spar & trygg här

 • Premien för tjänstepensionssparande är avdragsgill för företaget. För dig som företagare gäller att avdraget får vara upp till 35% av din lön, men högst 10 prisbasbelopp, det vill säga 573 000 kronor (2024).

 • Skatten på pensionspremien kallas för särskild löneskatt och ligger på 24,26%. Jämför det med arbetsgivaravgiften på löneutbetalningar som ligger på 31,42% (2023). Du som privatperson betalar ingen skatt förrän du börjar ta ut din tjänstepension.

 • MinPension.se är en bra tjänst där du snabbt får en ganska träffsäker prognos över din framtida pension. En del av din pension består av allmän pension som baseras på din lön och kommer från de arbetsgivaravgifter som betalas in varje månad. Har du tjänstepension eller ett privat sparande så syns det också här.

 • Ja, om du inte tar ut någon lön är det vad du i första hand bör göra för att bättra på din allmänna pension och nivån på eventuell sjukpenning och föräldraledighetsersättning i de statliga trygghetssystemen.

  Om du tidigare haft en välbetald anställning och har ett så stort pensionskapital sparat att du som pensionär riskerar att komma över gränsen för statlig inkomstskatt är tjänstepension inte heller bästa sparalternativet. Ett privat ISK (investeringssparkonto) eller en kapitalförsäkring (privat eller i företaget) kan i så fall vara mer lämpliga. Dessa alternativ ger dig även mer flexibilitet än tjänstepension. Komplettera gärna med lämpliga sjuk- och vårdförsäkringar.

 • Du kan ta ut din tjänstepension från SPP när du fyller 55 år, men du kan också välja att vänta längre. Ju längre du väntar, desto högre blir din utbetalning. Du kan också välja att ta ut din tjänstepension delvis eller helt. Du betalar skatt på din tjänstepension precis som på din lön.