Spara till barn

Ge en doppresent som växer med tiden eller ett stöd till första bostaden. Med kapitalförsäkring har du kontrollen över sparandet och bestämmer när barnet är redo att få pengarna.

Tänk på att investeringar i fonder innebär en risk.

Ge en bra start på vuxenlivet

 Sparandet kan till exempel möjliggöra körkortet, plugget utomlands eller första bostaden.

Dra nytta av tiden

Med en lång sparhorisont kan små belopp växa till betydande summor. Ge en gåva som gör skillnad!

Behåll kontrollen

Du bestämmer när och hur ditt barn eller barnbarn ska få pengarna.

Varför barnspara i en kapitalförsäkring?

En fördel med att barnspara i en kapitalförsäkring är att du får möjlighet att själv behålla kontrollen över sparandet. Alla unga vuxna är inte redo för att hantera en stor summa pengar redan på 18-årsdagen. Med en kapitalförsäkring bestämmer du.

Kom igång direkt – hitta ditt barnsparande

Påverka själv

För dig som gillar att vara aktiv kring dina placeringar. Välj fritt bland över hundra kvalitetsgranskade fonder. Du kan också få förslag på fonder som kan passa din inställning till risk och önskade spartid.


Självkörande sparande

Traditionell försäkring kan passa dig som söker ett bekvämt sparande. Du kan luta dig tillbaka medan våra placeringsexperter sköter förvaltningen. Du är garanterad ett visst belopp vid utbetalning men har samtidigt möjlighet att få mer än så.

En bred palett av fonder

Vi har ett stort utbud av egna och externa fonder. Föredrar du indexnära fonder, nischade fonder eller fonder med extra hållbarhetsfokus? Vi har det du söker.

Spara för en trygg start på vuxenlivet

Exempel på vad ett månadssparande kan ge:

 • Kan du tänka dig att spara 1 000 kronor varje månad i 18  år?
 • Räknar du med en årlig avkastning på 5 procent och är du beredd att betala högst 0,5 procent i årlig fondavgift?

  Sätt igång redan idag!
  Om allt går enligt planerna, förväntas ditt sparande ha vuxit till cirka 328 000 kronor om 18 år. Pengar som kan göra stor skillnad för någon du bryr dig om.

 

Tänk på att pengar som placeras i fonder både kan öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet. Beräkningen på denna sida är endast avsedd som inspiration. Den ska inte ses som rådgivning. Vill du ha en referens för att uppskatta värdeutveckling och avgifter? Se vårt fondutbud och jämför med en fond som passar dig och din önskade risknivå.

Varför spara hos oss?

Avgifterna spelar roll

Vi erbjuder fonder till låga avgifter, från 0,2 procent. 

Hållbarhet i fokus

Alla våra fonder är granskade utifrån etiska, sociala och miljömässiga aspekter.

Välj ditt sparande

Välj fonder själv, eller spara i en traditionell förvaltning med garanti. 

Så kan ditt sparande växa med tiden

Ränta på ränta handlar om möjligheten som ditt sparande har att jobba åt dig. Små summor kan förvandlas till betydande belopp och växa allt snabbare med tiden. Hemligheten? Här får du veta hur det funkar.

Ränta på ränta. Vad menas med det?

Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande.

Ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.

Men kom ihåg att det kan svänga. Investeringar i fonder innebär alltid en risk.

Vill du få extra motivationspush? Tänk på att ...

I exemplet ovanför har vi utgått från en årlig värdeutveckling på 5 procent. Beloppen är ungefärliga och tar inte hänsyn till avgifter i sparandet.

2 000 kronor kan förvandlas till:

 

135 000 kronor om 5 år

308 000 kronor om 10 år

811 000 kronor om 20 år

5 000 kronor kan förvandlas till:

 

339 000 kronor om 5 år

771 000 kronor om 10 år

2 029 000 kronor om 20 år

Bjussa på körkortet – spara 500 kronor i månaden i 5 år.

Möjliggör utlandsplugget – spara 2 000 kronor i månaden i 10 år.

Förverkliga bostadsdrömmen – spara 5 000 kronor i månaden i 20 år.

Vanliga frågor om att spara till barn

 • Hur sparar jag rättvist till syskon? Det är en fråga som många funderar på. Börsen svänger ju som bekant både upp och ner vilket innebär att slutresultatet, om du sparar till flera barn i deras eget namn, kan se väldigt olika ut beroende på när du börjar. Ett alternativ för dig som vill spara på ett rättvist sätt till flera barn kan vara att välja att spara till barnen i ditt eget namn. Du kan sedan dela upp sparandet mellan barnen så att var och en får lika mycket.

 • Olika bolag har olika prismodeller. Väljer du att teckna vår kapitalförsäkring digitalt och spara i fonder kostar det ingenting. Du betalar bara förvaltningsavgifterna för de fonder du väljer att spara i plus schablonskatten (som vi drar på ditt sparande).

  Vill du börja spara i SPPs traditionella försäkring Sparande med garanti kan du kontakta oss - så hjälper vi dig! Beroende på vilken lösning du väljer ser avgifterna lite olika ut.   

 • Ränta på ränta handlar om möjligheten som du har att få dina pengar att växa snabbare med tiden. Det kan liknas vid en snöboll som rullar nedför en backe. I början är snöbollen liten, men när den rullar samlar den på sig mer och mer snö. Ränta på ränta-effekten fungerar på ett liknande sätt för ditt sparande. Du har möjlighet att få avkastning på den tidigare avkastningen genom att den återinvesteras.

  Så här funkar det: Om du börjar med att spara 1000 kronor och får 5% i avkastning, får du första året 50 kronor extra. Nu har du inte bara 1000 kronor utan 1050. Men nästa år får du inte bara 5% på dina ursprungliga 1000 kronor, utan också på dina extra 50 kronor som du redan fått ihop.

  Så ju mer pengar du har, desto mer avkastning har du möjlighet att få. Och ju längre du sparar, desto större blir snöbollen. Det är ränta på ränta-effekten.

  Men kom ihåg att det kan svänga. Investeringar i fonder innebär alltid en risk.

  Här kan du komma igång med ditt barnsparande.

 • Investeringssparkonto (ISK) och kapitalförsäkring är två sparformer som är vanliga för barnsparande. De har många likheter, men också vissa skillnader. Här är några exempel:

  • Kapitalförsäkring med barnet som förmånstagare:

   Du äger sparandet och bestämmer när barnet ska få pengarna.
   Om du dör innan pengarna ska betalas ut kommer barnet som förmånstagare att få pengarna.

  • ISK i eget namn:

   Du äger sparandet och bestämmer när barnet ska få pengarna.
   Det krävs normalt ett testamente för att barnet ska få pengarna om du skulle dö innan pengarna betalats ut.

  • ISK i barnets namn:

   Du kan känna dig trygg med att barnet får pengarna oavsett vad som händer dig.
   Barnen kommer automatiskt få pengarna på 18-årsdagen.

  Både ett ISK och en kapitalförsäkring innebär att du på ett lättillgängt sätt kan spara i fonder och att du kan byta fonder så ofta du vill. 

  Här kan du komma igång och spara i ISK

  Här kan du öppna en kapitalförsäkring

 • Hör av dig till oss på 0771 533 533 så hjälper vi dig att starta ett barnbarnsspar.

Att tänka på gällande risk:

Sparande i fonder har varit en effektiv metod för att få pengar att växa över tid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att framtiden är oviss och att marknader är oberäkneliga. Det finns ingen garanti för avkastning, och värdet på dina investeringar kan både stiga och sjunka. Så var beredd på att det kan gå upp och ner – investera klokt och med medvetenhet om risken.