Klart du kan! Grattis till höstens stipendiater

Klart du kan är stipendiet för dig som har en idé om hur världen kan bli lite bättre. Det kan vara en teaterföreställning, en fritidsgård eller kanske ett miljöprojekt. Helt enkelt lokala initiativ som tar samhällsansvar!

Sedan starten 2010 har fler än 100 organisationer fått hjälp med att ta ett steg i riktning mot att förverkliga sina drömmar och visioner, och nu är höstens stipendiater utsedda. Stort grattis säger vi till Fredrika Bremer-förbundet, Kollo Full Fart, Hello World! Ideell förening och Hittarps IK.

Här kan du läsa mer om projekten och ta del av juryns motivering

Vi har passat på att ställa några frågor till vinnarna:

Hittarps IK har tilldelats stipendiet för arbetet med HIK`s gatulag – ett fotbollslag för alkohol- och drogmissbrukare.

Vad betyder bidraget från Klart du kan för er verksamhet?
Det betyder att vi kan skapa aktiviteter som för ihop gruppen och eventuellt familjer till dessa. Vi har också önska om att hjälpa målgruppens individer utvecklas genom olika kurser och ny kunskap. Material till våra lokal och träningskläder kommer vi också kunna köpa.

Vad är det viktigaste bidraget ni hoppas att ert projekt har för omvärlden?
Vi hoppas kunde hjälpa att avstigmatisera denna målgrupp i samhället, och få de ut av sin missbruk/psykiska ohälsa och komma tillbaks till samhället.

Kollo Full Fart är en ideell förening som syftar till att inspirera barn med funktionsnedsättning till motion och rörelse. De anordnar bland annat helgkollon för att främja psykisk och fysik hälsa.

Vad innebär stipendiet för Kollo Full Fart?
Bidraget innebär att vi kan budgetera för ytterligare en lägerhelg. Därmed kan vi erbjuda våra deltagare den framförhållning och kontinuitet som är så oerhört viktig för vår målgrupp.

Vi hoppas kunna främja tillgängligheten till föreningslivet och en aktiv meningsfull fritid för barn som i nuläget missgynnas på grund av funktionsvariationer. 

Fredrika Bremer-förbundet har tilldelats stipendiet för arbetet med utställningen Kvinnohuset. Ett projekt vars mål är att sprida kunskap om jämställdhet och inspirera medborgare och politiker kring att utveckla idéer för ett mer jämställt samhälle.

Hur kommer ni fortsätta arbetet med Kvinnohuset framåt?

Tack vare Klart du kan-bidraget kommer vi kunna utveckla utställningen Kvinnohuset för att ge utställningen en chans att flyttas runt om i Sverige. Under utställningens tid i Stockholm såg vi hur både förstagångsväljare, SFI elever, riksdagsledamöter och ministrar fick inspiration och väcktes i sitt engagemang för jämställdhet. Genom att utveckla Kvinnohuset kommer vi nu kunna bidra till en bredare engagemang för jämställdhet runt om i hela Sverige.

Har du en egen idé som du drömmer om att förverkliga?

Här hittar du all information om hur du skickar in din ansökan

Dela artikeln Till spp.se